joi, 10 octombrie 2013

Quilmes – Savoarea regăsirii

În marea ei majoritate, publicitatea pentru diverse mărci de bere se adresează bărbaţilor, existând chiar un segment separat de piaţă a berii pentru femei, cu publicitatea aferentă, ambele, de cele mai multe ori excluzându-se reciproc. Indiferent de protagoniştii materialelor publicitare, un produs care are ca target un anumit sex va implica în promovare imagini stereotipale ale sexului opus, fie că vorbim despre cum nu ştiu bărbaţii să facă cumpărături sau stau toată ziua în faţa televizorului cu o bere în faţă, fie  despre femeile care nu ştiu să conducă sau sunt foarte atrăgătoare şi atât. 

Sincer, totuşi, publicitate ofensatoare la adresa bărbaţilor nu am prea văzut, ce-i drept poate şi dintr-o atitudine părtinitoare, de femeie. În schimb, în ceea ce priveşte publicitatea ofensatoare la adresa femeilor, chiar şi numai în ceea ce priveşte diversele mărci de bere, am putut găsi nenumărate astfel de materiale, fie că este vorba de raportarea bărbaţilor la femei (Spotul Nr. 1, în acest caz trebuind să recunosc meritul interzicerii reclamei la tv, ea circulând totuşi pe internet), sau chiar fără nicio poveste semi-gândită în spate, prezenţa unei femei foarte atrăgătoare fiind de ajuns (Spotul Nr. 2). 

Spotul 1


Spotul 2



Spotul Nr. 3 în schimb, propune atât o poveste inteligent plănuită, cât şi o raportare la nivel de idee corectă faţă de ambele sexe. Sub sloganul „Când machismul şi feminismul se întâlnesc, se naşte egalitatea/ egalitalitarismul”, reclama pare să propună, prin imagini amuzante, o soluţie la „lupta” perpetuă între sexe, soluţie adusă de consumul de bere argentiniană. Deznodământul reclamei oferă însă o foarte sugestivă imagine a bâtei şi a bălţii aferente. 
Începutul este promiţător, discursul motivant al liderei femeilor aflate pe un câmp de bătălie – „Ne-a costat mult să ajungem aici. Vrem să ne întoarcem de unde am pornit? Vrem să ne întoarcem la a nu vota?” – pare o conştientizare admirabilă, şi foarte rar prezentă în discursul publicitar, a realizărilor feminismului pe direcţia egalităţii de gen. Chiar şi modul de ridicare a problemelor uzuale de cuplu, care mobilizează ambele tabere, este unul amuzant şi echitabil.

Spotul 3


Toate acestea contribuie şi mai mult la direcţia total greşită a mesajului final. Pentru producătorii acestui spot, egalitatea între femei şi bărbaţi se traduce prin acceptarea de către femei a exclusivităţii în treburile casnice (Ea: „Adu-mi toată lenjeria ta intimă şi o voi spăla manual”) sau prin promovarea stereotipurilor legate de femei (El: „Am făcut o extensie la cardul de credit. Distruge-l!” sau, tot El, întinzându-i Ei telefonul: „Verifică-mi toate mesajele şi calcă peste intimitatea mea!”). Practic, din această reclamă învăţăm că toate eforturile feminismelor şi feministelor de-a lungul timpului pentru egalitatea de gen ar fi putut foarte bine fi evitate sau minimizate dacă femeile şi-ar vedea de treburile casei, cumpărături şi crize de isterie, iar bărbaţii ar aduce banii în casă şi ar continua să-şi sub-aprecieze partenera prin proiectarea asupra ei a imaginii materne. Totuşi, ambii parteneri se pot răsplăti pentru aceste realizări cu câte o bere rece.

Ruxandra S. 

2 comentarii:

  1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2465112/Innerware-lingerie-advert-banned-sexist.html

    RăspundețiȘtergere
  2. RECLAMA LA CIOCOLATA POIANA

    http://www.youtube.com/watch?v=VHNj7ZZ4BEM

    RăspundețiȘtergere