sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Libra DOESN’t get girls

               Să produci o reclamă sexistă sau misogină nu e greu. Deloc. Pur și simplu ignori orice idee critică, inovatoare sau interesantă care ți-ar putea veni în minte și sapi în sacul  cu stereotipuri din strămoși. Atunci când procedezi astfel sunt șanse ca prin sacul cu idei preconcepute să găsești și idei transfobe din plin.  Atunci reiese o reclamă ca cea pe care o analizez aici în care ambele tipuri de prejudecăți își dau voios mână cu mână într-o horă ca-n poveștile patriarhale.

                Reclama este la tampoanele Libra. Sigur, de obicei reclamele la tampoane sunt prostești. Aproape în toate reclamele de genul ăsta femeile sunt iremediabil atrase de pantaloni albi, dans sau țopăit prin casă și în general mai mult ca sigur sunt extraterestre pentru că sângele lor este arătat ca fiind un gel albastru dubios. Pentru că în continuare ne e tare frică de corpul femeilor. Dar...divaghez. Cert este că atunci când mă uit la reclame pentru tampoane n-am deloc așteptări mari. Dar uite că totuși creativii care au promovat tampoanele Libra, sub sloganul „Libra înțelege fetele”, au reușit să mă surprindă. În paranteză fie spus eu ador să văd cum femeile sunt numite „fete” aşa, pentru niscaiva infantilizare.

                Reclama ne prezintă două tinere femei în baia unui local public, în fața oglinzii, unde se machiază și aranjează cu entuziasm. Desigur. Una dintre femei este o femeie trans, cealaltă o femeie cis (Femeie cis: persoană care are sexul biologic din naştere feminin, se identifică cu genul feminin şi cu o personalitate tradiţional înţeleasă drept feminină. Femeie trans: persoană care nu are sexul biologic din naştere feminin, se identifică cu genul feminin şi cu o personalitate tradiţional înţeleasă drept feminină). Apoi, pentru că două femei care se machează neapărat trebuie să se considere rivale, începe un concurs de tipul „oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din ţară?”. Adică cele două femei, privindu-se printre gene, purced la a aranja ochi, buze și sâni căt mai demonstrativ și ostentativ….muzica este ritmată, gesturile rapide, clar, competiția asta este de-a dreptul palpitantă, cine, oare cine va câștiga???
                Aici apar în scenă tampoanele Libra, cele care “înțeleg fetele”. Pentru că femeia cis, pentru a câștiga concursul, scoate tacticos o cutie de tampoane din geantă, arma identității feminine de pretudindeni. Ca să fie clar. Ea este “femeie adevărată”. Și își flutură triumfătoare tamponul în timp ce femeia trans se retrage….Tamponul Libra: măsura și marca femeilor adevărate de pretutindeni.

                Poftim????


                Să recapitulăm, aşa înţelege Libra femeile: una din preocupările lor centrale este să fie mai aranjate decât celelalte, se dedau la concursuri stupide în băi publice şi, mai ales, femeile sunt definite prin capacitatea lor de a avea menstruaţie şi eventual un vagin. Probabil pentru a ajunge la aşa “înţelepciune” cei de la Libra au băut din lichidul ăla albastru dubios care le bântuie industria.

                Reclama nu a trecut neobservată şi a dat naştere unui val de critici din partea clientelor care n-au trecut cu vederea aşa o transfobie sexistă evidentă. Reclama a fost retrasă iar compania şi-a cerut scuze în mod public. Aviz amatorilor.

Alice I.

PS.  Multumesc Ruxandrei  S. Pentru ca mi-a atras atentia asupra acestei reclame
PPS. Comentariile transfobe si homofobe nu vor fi aprobate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu