marți, 1 octombrie 2013

Kinder Bueno - Ciocolata și gențile

 
    Ce au în comun ciocolata şi genţile (mai ales când poartă semnătura unui designer)? Potrivit noii campanii publicitare Kinder Bueno, se pare că ambele sucesc minţile femeilor. „O tentaţie nu vine niciodată singură” este ideea pe care se bazează advertiserii Kinder Bueno pentru a îndemna femeile înnebunite după Versace sau Christian Louboutin să cumpere ciocolata sus-numită. 

Sursa: Cityinads

    Mitul femeilor îndrăgostite de shopping a fost deja exploatat în publicitate. Deci, Kinder Bueno, să ştii că nu eşti prea original. În al doilea rând, ceea ce fac noile reclame la ciocolată nu este decât să perpetueze un clişeu misogin vechi de când lumea: femeile îşi pierd minţile şi nu se pot controla în prezenţa unor genţi.
    Dragi advertiseri Kinder Bueno, lăsaţi-mă să vă spun ceva. Sunt o tânără femeie căreia îi plac rochiile şi genţile şi care se simte frumoasă purtând pantofi cu câţiva centimetri în toc. Am, în acelaşi timp, activităţi intelectuale, depun eforturi pentru o carieră care să îmi ofere satisfacţii profesionale, îmi place să ascult muzică, să citesc, să ies cu prietenii mei şi să mă plimb cu bicicleta. A, şi îmi place şi ciocolata Kinder Bueno, e delicioasă. DAR, credeţi-mă când vă spun că femeile, în diversitatea lor (mulţumită lui Dumnezeu), nu reacţionează isteric atunci când văd o geantă. Şi cu siguranţă nu se vor îndopa cu Kinder Bueno cu gândul la Yves Saint Laurent. Nu vor ţipa „OMG!!!!”, nu se vor pisici, nu vor plânge. Nu se vor suna spunându-şi „Fată, să vezi!”, nu îşi vor pierde minţile, nu vor lua cu asalt rafturile de ciocolată. Pentru că, WOW, femeile chiar nu fac asta. Niciodată nu fac asta. Doar voi, reprezentanţi ai mass-media, încercaţi să ne faceţi să credem asta, dar nu este aşa. Nu există niciun „lanţ al slăbiciunilor”.

    Şi, încă o dată, ţineţi cont de faptul că publicitatea nu doar vinde un produs, ea livrează în acelaşi timp prejudecăţi, comportamente, identităţi. În cazul de faţă, dragi advertiseri, doar perpetuaţi nişte prejudecăţi misogine.

Eliza B.

6 comentarii:

  1. Vai de capul meu.... political correctness run amok! Azi vazut cumva reclama de la Old Spice sau Hugo Boss? Sex sells! regardless of gender!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea te ajuta neuronul, asa-i,anonimule?

      Ștergere
    2. Si apropo, anonim de 2 lei, doare cumva sa te exprimi in limba materna? Iti pute limba romana, ca tot vorbesti de corectitudinea politica, de care, evident, habar nu ai?

      Ștergere
  2. Exagerati. Paranoia va paste, zau asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu, precum si multe alte femei, credem cu tarie ca doar producatorii de publicitate exagereaza (si uneori dau chiar in paranoia!) cand nu mai stiu cum sa foloseasca femeile si prejudecatile despre acestea, pentru a-si vinde ei produsele. Si uite asa, in societate se perpetueaza si se intaresc diferite imagini fortate despre femei.
      Daca o femeie analizeaza o reclama si spune exact ce crede/ simte referitor la aceasta, nu inseamna ca exagereaza cu ceva, sau ca mai are umpic si devine paranoica, ci doar ca isi da seama, intelege cum reclamele se folosesc (in mod urat si negativ) de femei pentru scopuri exclusiv financiare si riposteaza, exprimandu-si liber opinia.

      Ștergere