sâmbătă, 11 februarie 2012

Silicoanele Lays cu 70% grăsimi

Dacă vreți să aflați cheia succesului relației de cuplu, urmăriți reclama la chipsurile Lays. Ce vor bărbații și ce oferă femeile? În ambele cazuri, același răspuns : silicoane. Ce face Lays? Îi ajută să își îndeplinească visurile.
Reclama la chipsurile Lays este una simplă și deloc jignitoare în aparență căci este destinată unor oameni care se opresc la a vedea relațiile interumane la nivel primar, oameni care nu sunt deranjați de stereotipii și și le însușesc: femeia est o jucărie sexuală manipulatoare, iar bărbatul un obsedat sexual mândru de statutul său.
Dacă o privim și gândim în profunzime însă, atunci ea devine foarte jignitoare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Cum dozează Lays aceste ofense? Să privim mai îndeaproape.

O femeie cuminte, în timp ce este mângâiată afectuos de prietenul ei, se panichează la gândul că îl va pierde, că o alta femeie, mai bine dotată fizic, i-l va smulge din brațe fără ca ea sau el să mai poată face ceva. Cum ar face femeia sexy acest lucru? Iată scenariul și atmosfera:
Femeia sexy : machiaj impecabil, minijupă, unduire de felină...Ea este femeia după care toți bărbații întorc privirea (îi vedem în producția publicitară). Ea este pericolul care se apropie cu pași repezi de prietenul femeii cuminți și, pentru că îl place, va ajunge să îl cucerească. Pentru moment nu o va face căci îî lipsește ceva din dotare. Abia savurând chipsurile Lays, “pentru că îi era poftă”, va deveni perfectă. Ciudat, cu 70% grăsimi, ai toate șansele să pui kilograme bune pe tine încercând să câștigi un premiu pentru a cumpăra elementele lipsă, mult râvnitele silicoane. Ciudat și că domnișoara vrea silicoane, căci are sânii destul de mari. Cu perechea de silicoane la purtător, se va întâlni “întâmplător” cu victima sa și o va cuceri plimbându-i achizițiile prin fața ochilor. Aici este o contradicție. Deși nu are silicoane la început, toți bărbații o doresc. De ce ar avea nevoie de silicoane pentru prietenul femeii cuminți? Nu este un nonsens, vom înțelege mai târziu.
Bărbatul naiv : pieptănătură îngrijită, vestimentație conservatoare, părând, după zâmbetul cuminte, timid și iubăreț. Deși cuminte, el nu va rezista tentației : o pereche de silicoane. Mintea i se întunecă, creierul se blochează, hormonii urlă. O altă contradicție : interesul femeii sexy pentru un astfel de om. De ce ar vrea o femeie ca ea să îl cucerească? Vom afla.

Femeia ușor nevrotică, îndrăgostită : timidă, machiată discret, îmbrăcată mai degrabă sport. Ea este cea care are ca scop unic în viață păstrarea iubitului ei. O voce masculină (imaginația, frica ei) o macină cu întrebări și idei care mai de care mai profunde și inteligent formulate, cu sfaturi esențiale : “Îți cam place prietenul tău, nu ? O vezi pe fata aia ? Și ea îl place. […] probabil o să câștige 2000 de euro […] o să-și pună silicoane și […] tu vei rămâne singură. Fii pe fază! Câștigă tu 2000 de euro pe zi și nu-i lăsa să ajungă în buzunarul cui nu trebuie.”

Ce este în mintea acestei femei, ne întrebăm. Ghicim câteva răspunsuri din expresia ei speriată și hotărâtă: bărbații vor ca femeile să aibă silicoane, iar femeile trebuie să facă orice ca să și le procure. Nimic nu mai are importanță. Nici frumusețea interioară, nici inteligența, nici atitudinea, nici povestea de iubire. Totul ține de seducerea prin artificii bombastice. Înțelegem că totul nu este decât în mintea femeii cuminți, de aceea femeia fatală vrea să îl cucerească pe fraierul cumințel, de aceea el ar putea fi interesat de așa o femeie. Paranoia ei îi spune că trebuie să cîștige bani pentru a se face frumoasă, nu muncind, ci mâncând, nu gândind, creând, ci așteptând să cadă norocul pe ea și nu pe potențiale adversare mai sexy și mai norocoase. Doar așa își poate păstra jucăria. Ceilalți devin (dar mai ales celelalte), printr-o expresie nefericită folosită de producători (“cui nu trebuie”), rivali absoluți care ar putea câștiga premiul și folosi banii mai puțin inspirat decât ea. Ea are ideea cea mare si salvatoare, ea trebuie sa castige, logica ei merita răsplătită, merită niște artificii pentru care să fie iubită.

Din păcate, multe dintre femei gândesc așa și mulți bărbați sunt atrași de artificii într-o societate pentru care aspectul exterior al femeilor este foarte important. Din păcate, auzim multe mame care își sfătuiesc fetele să își păzească bine iubiții împotriva femeilor ușoare căci nimic nu este mai rău decât a rămâne singură. Din păcate, unele femei care își pierd iubiții au impresia că o pereche de silicoane i-ar aduce înapoi. “Problema femeilor este propria lor percepţie asupra corpului şi a frumuseţii”, ne spune un chirurg plastic recunoscut.  Întîmplător, mass-media și oamenii care își însușesc învățămintele produse de acestea au o mare contribuție și nu putem reduce reprezentările femeii la o problemă personală a acesteia. Mass-media ne-a obișnuit cu niște clișee dezvăluite aici și de Lays: există femeia fatală care te poate deposeda imediat de iubit, există femeia disperată care ar apela la orice artificiu pentru a-și păstra iubitul și există fraierul obsedat al cărui creier este guvernat de sex. Aceasta este problema tuturor.

Lays îngrașă stereotipii printr-un discurs suburban și o filosofie de baltă. Domnilor producători, vă rugăm să vă readaptați discursul, să fiți mai creativi! Nu vi se pare că vindeți aceleași clișee ca mulți alți creatori de publicitate? De ce v-am cumpăra produsele îmbrăcate într-un asfel de discurs? Între ciocolata, sucurile vândute prin conotații sexuale de alți producători și chipsurile dumneavoastră nu este nicio diferență. “Alte măști, aceeași piesă / Alte guri, aceeași gamă” . Noi nu mai avem chef să cumpărăm clișee! Așa-i?

Simona N.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu