Astăzi este “Ziua Bărbatului”! Cum, nu știți despre ce este vorba? Ziua bărbatului este o sărbătoare artificială, inventată de misoginii de la Bergenbier pentru a atrage faimă și, evident, clienți. În plus, ei au impresia că asta înseamnă egalitate – dacă femeile au o zi a lor (iar acum vedem cât de mult s-a înșelat Freud cu teoria invidiei față de penis când, de fapt, era taman invers), în care primesc flori și cadouri, de ce sa nu aibă și bărbații una în care să primească anumite „drepturi”?
Însă, dacă Ziua Femeilor reprezintă lupta acestora pentru drepturi precum reducerea orelor și îmbunătățirea condițiilor de muncă, salarizare echitabilă, dreptul la educație, dreptul de a vota etc, Ziua Bărbaților propusă de Bergenbier “revendică” niște “drepturi” precum dreptul de a nu fi obligați să țină poșeta, dreptul de a nu fi obligați să cumpere absorbante, dreptul de a nu li se adresa cu diminutive, dreptul de a nu fi alintați în public și, să nu uităm, dreptul de a ieși la bere “cu băieții”. Sincer, mă simt puțin stânjenită de alăturarea celor două, dar situația o cerea, în speranța că, văzându-le scrise una lângă alta, poate vor observa și cei care au impresia ca Ziua Bărbatului ar conduce la egalitate, penibilul situației.
Trecând peste inutilitatea și penibilitatea intrinsecă a unei Zile a Bărbatului (care nu ține poșeta/care nu cumpără absorbante etc), campania publicitară Bergenbier mi se pare extrem de ofensatoare pentru femei, întrecând misoginismul oricărei alte campanii publicitare românești. Această campanie nu este numai pro-bărbați (lucru cu care nu aș fi avut neapărat o problemă) dar este și anti-femei. Mesajele acesteia ajung de la “Femeile să nu ne mai spună pe numele de alint în public” (observăm mențiunea “în public”!) sau “Femeile să ne vorbească scurt, clar și la obiect”, până la “De Ziua Bărbatului, femeile nu vor spune “nu”! Traduse în fapte, aceste mesaje înseamnă că, pentru a-i face fericiți pe domnii băutori de bere (Bergenbier, ca să nu generalizăm) dreptul femeilor la liberă exprimare trebuie redus substanțial, acesta oprindu-se atunci când interferează cu dreptul bărbaților la aparențe macho sau cu dreptul lor de a nu asculta propoziții lungi. Însă mesajul “De Ziua Bărbatului, femeile nu vor spune “nu” nu este doar o limitare a dreptului la liberă exprimare ci o limitare a oricărui drept ce li se poate lua prin interdicția de a se împotrivi. Femeile nu vor spune “nu” când cineva le va cere portofelul pe strada? Femeile nu vor spune “nu” când un bărbat le va face avansuri sexuale? Dacă adăugăm la toate astea și hotărârea (așa-zisă) femeilor (de la Bergenbier) care ne spune că “De ziua bărbatului femeile vor purta tocuri și fuste mai scurte”, vom avea un tablou complet al unei campanii ce transformă femeile în obiecte decorative care trebuie să tacă și să nu se împotrivescă dorințelor bărbaților, oricare ar fi acestea. Pentru că – nu-I așa – “bărbații merită statuie”.
Să plusăm și cu mesajul “Brad și Clooney nu vor fi considerați ca standarde pentru bărbați”? În felul acesta ne întoarcem la dublul standard, despre care am vorbit deja într-o postare anterioară. Desigur că este deranjant să îți fie impuse standarde de aspect fizic, pentru bărbați nu e voie, însă femeile trebuie să arate precum fotomodelele anorexice, sau pe aproape, pentru a le încânta privirile acestora.
Voi încheia urându-le La Mulți Ani tuturor bărbaților care știu ce înseamnă parteneriat, care nu au atitudini sexiste și misogine și care nu se alătură campaniei bergenbier, fiind chiar stânjeniți de lumina penibilă în care sunt puși din cauza acesteia. Iar urarea nu le-o fac cu o ocazie speciala (cum nu cred că este astăzi), este o urare pe care le-aș face-o în fiecare zi a anului pentru că ei sunt aceia pe care îi vrem în jurul nostru.
Alice C.
seara buna Domnisoara!
RăspundețiȘtergerepropunerea mea ar fi sa dai forma unei petitii acestor ganduri ale tale si sa le adresezi catre C.N.C.D.!
numai de bine,
Sergiu
Sergiu,tie ca om ti-ar placea ca iubita sa te strige intr-un supermarket iepuras? Reclama are perfecta dreptate,unele lucruri nu se fac in public,e de bun simt...Hai sa ne plangem ca nu e adevarat,mda,vai ce ofensate sunt femeile......
RăspundețiȘtergereDraga Anonim, postarea aceasta este despre o intreaga campanie publicitara, nu despre o singura reclama. In plus, sunt prezentate mai multe argumente in sprijinul afirmatiilor conform carora aceasta campanie si mesajele sale sunt misogine. In schimb, dvs faceti afirmatii total lipsite de valoare argumentativa.
RăspundețiȘtergereDe asemenea, mie mi se pare de bun simt (daca tot ne ghidam dupa "legile" bunului simt) ca unele lucruri, precum generalizarile nefondate, discriminarile, mesajele misogine, sexiste etc sa nu fie folosite in publicitate. Modul in care se alinta partenerii intr-o relatie ii priveste in primul rand pe ei, misoginismul din publicitate ne priveste pe toate.. si pe toti!
Much ado about nothing. Cata analiza sclifosit-pretentios-intelectuala pentru o banala campanie de gargara ieftina dusa in speranta de a vinde mai multa bere (proasta, de altfel). In afara de feministe, nu cred ca mai exista cineva in Romania care sa ia in serios "ziua barbatului Bergenbier".
RăspundețiȘtergereduduia Alice cum ar fi sa te strige prietenul gogosa/gogosica in public??? PS o saorma mare pt domnisoara Alice
RăspundețiȘtergereNenea Anonim, daca partenerul m-ar striga "gogosica" iar acest lucru m-ar deranja as fi mai mult decat capabila sa ii explic asta in mod direct, nu as avea nevoie sa ma ascund in spatele unei companii cu campanii publicitare misandre pentru "a face dreptate" in locul meu. Daca nu esti capabil sa ii explici prietenei tale ca te deranjeaza un anumit lucru pe care il face/spune, meriti sa mergi pe strada cu "țonțonel" in frunte.
RăspundețiȘtergereShaorma ti-o las tie, iepuras, eu sunt vegetariana.