sâmbătă, 28 aprilie 2012

Football your way

Văzînd această reclama am început să mă întreb care sunt limitele. Știu că la prima vedere pare o întrebare simplă și banală dar dacă analizăm mai în profunzime chiar și puținele recmale (puține față de numărul total existent) comentate pe acest blog, vom avea, cred eu, dificultăți în a găsi răspunsul. Asta pentru că publicitate ofensatoare există în toate domeniile și acoperă toate posibilele defecte umane, în special atunci când este vorba despre femei.

Vedem la tot pasul reclame cu femei care spală, calcă, gătesc pentru bărbați sau pentru familie, vedem extrem de des femei a căror greutate este considerată neadecvată față de standardele sociale și care ar trebui să se simtă extrem de prost din acest motiv, vedem femei în postura de obiecte sexuale folosite pentru a vinde diverse produse, vedem chiar și femei victime ale agresiunilor sexuale iar acum vedem și femei  cu ceea ce societatea consideră a fi “defecte” fizice,  care ar fi putut fi obiecte sexuale dar au ratat “oportunitatea”  datorită acestor defecte. 

Încă o reclamă care întrece orice limită, edivent – după propria-mi apreciere a acestui concept. O reclamă absolut odioasă în care ni se arată sâni, pulpe și fese menite să atragă atenția și să stârnească admirația. Însă tot acest paradis afrodisiac este distrus odată cu apariția în cadru a fețelor acelor femei purtătoare de fese și sâni perfecți. Încă un mod de a spune femeilor că singura valoare care contează este aspectul fizic și nici măcar acesta nu valorează nimic dacă nu se înscrie din toate punctele de vedere în tiparele perfecțiunii atent și sever construite de societate și propagate intens prin publicitate.

Așadar, care sunt limitele? Ce mai urmează? Ce ar mai putea să urmeze și cum definești limitele atunci când acestea sunt întinse cu mult peste ceea ce ai fi considerat ca fiind maximul? M-aș gândi să spun că asta-i tot, că mai mult decât asta nu se poate însă simt că e un risc cam ridicat. Necunoscute sunt căile publicitarilor...

Alice C.

2 comentarii:

  1. Emisiunile de pe canalele de sport romanesti sunt mult mai ofensatoare.Cati nu isi amintesc ,,Cautam fundase"? Cat de frumos veneau domnisoarele (precum vacile) pentru a-si prezenta partea dorsala?Sau concursurile de tricouri ude?Sa nu mai vorbim despre ,,Meteo pe dezbracate"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum stabilim ca sunt "mult mai"? Dupa cum am spus, in tot ce inseamna media si publicitate sunt folosite femei pe post de obiecte sexuale, fie pentru a vinde produsul, fie pentru a face rating. Insa reclama aceasta nu le reduce numai la stadiul de OBIECTE ci chiar la stadiul de OBIECTE DEFECTE... "mult mai" ofensator, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere