sâmbătă, 21 aprilie 2012

Din Aventurile Frăției Bergenbier. Episodul 3: Hotărâre O.B.R- Numele de alint


Spoturile misogine curg mai ceva ca berea în pahare, cei de la Bergenbier părând să desfăşoare o adevărată campanie în acest sens. Creativii se întrec pe ei înşişi de fiecare dată, spoturile lor trezindu-ne reacţii de dezgust şi revoltă. Continuăm aşadar seria Bergenbier de pe blog cu un nou episod (Episodul 1: aici, Episodul 2: aici). Genul programului: misogin. Interzis consumatorilor de publicitate care au bun-simţ .

Noul spot Bergenbier vrea să ne aducă în atenţie una dintre hotărârile organizaţiei bărbaţilor din România (OBR) şi anume: femeile să nu se mai adreseze bărbaţilor cu numele de alint în public, acest lucru fiind considerat ofensator şi având urmări grave pentru aceştia, de tipul sentimentelor de ruşine sau chiar al accidentelor. Femeile din reclamă îşi jignesc profund partenerii atunci când li se adresează cu apelative ca iepuraş, ursuleţ, ţonţonel, iar acest lucru nu va mai fi tolerat de către aceştia, luându-se chiar o hotărâre în acest sens.

Avem deci încă un spot în care bărbaţii se victimizează şi ne jignesc pe noi în calitate de femei. Efectul micilor alinturi este exagerat, în schimb umilinţa la care suntem supuse noi este evident pierdută din vedere, apelative lipsite de respect precum bucăţică, păpuşă, etc., ce reduc femeile la statutul de obiect, nu fac subiectul unei hotărâri OBR de tipul: bărbaţii să nu se mai adreseze femeilor cu “alinturi” obiectivizante. Mi-aş dori tare mult să văd o hotărâre de acest gen scrisă în cartea galbenă cu hotărâri OBR, dar probabil că acest lucru nu se va întâmpla. Nu-mi rămâne decât să aştept cu dezinteres noi hotărâri şi noi reclame misogine din seria Bergenbier.

Alexandra B.

9 comentarii:

  1. Varianta de a-i spune direct femeii ca-l deranjeaza apelativul e prea infricosatoare, probabil. Incep sa inteleg de unde vine tzontznel :)

    RăspundețiȘtergere
  2. CE PARERE AVETI DE ASTA?

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2134463/Stalking-girl-Creepy-tips-collect-pretty-girls-unearthed-humorous-mens-magazine-1950s.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia cu numele de alint e o propunere care a fost luata in serios( daca mi s- ar intampla si mie, as fi si eu de acord cu ea), dar voi nu aveati cum sa stiti asta. Si, nu toti barbatii jignesc femeile. Va rog, nu ne bagati pe toti in aceeasi oala. Faptul ca ne place berea si ca avem cateva mici dorinte si neplaceri( da, unele sunt cauzate de voi) nu inseamna ca suntem misogini sau ca intentionam sa va jignim. Nu uitati ca si voi aveti cateva " specimene" care, sa fim sinceri, nu va aduc prea multa mandrie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stii, clipul asta publicitar nu jigneste femeia. Ma intreb cum te-ai simtii daca aveai un nume de alint ca "vacuta" sau altceva de genu' si te-ar striga in public asa iubitul. Nu va mai victimizati! Alexadra B, asta faci in acest post. Fragmentul "în schimb umilinţa la care suntem supuse noi este evident pierdută din vedere" este o victimizare!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Christinne multumim de link...Misoginismul si promovarea violentei asupra femeilor au reprezentat ( si inca mai reprezinta pentru unele companii) o strategie de vanzari...acum ceva ani Playboy a publicat un articol intitulat cum sa-ti bati nevasta fara sa lasi urme...Teoria mea personala e ca atunci cand au o lipsa puternica de imaginatie si creativitate companiile apeleaza la stereotipuri, la forme de putere la jigniri si chiar la incurajare de violenta.

    @Myrcea Numele de alint cred ca tin de " regulamentul de ordine interioara" in cadrul cuplului si vin din partea amandurora. Alintatul nu reprezinta o trasatura genetica specifica femeilor, nu il avem in gene...Si ca tot ne ferim de generalizari ( apropo cum ai ajuns tu la concluzia ca spunem ca toti barbati jignesc femeile?) cand zici "voi nu aveati cum sa stiti asta" la cine te referi noi femeile, noi cele care scriu blogul? De asemenea neplaceri cauzate de cine....noi femeile. ( Scuze, dar mi se pare ironic: Nu ne bagati pe toti in aceasi oala, dar voi femeile....)
    Pe de-alta parte nu sunt deloc de acord cu ideea de tabere noi si voi: sunt femei care beau bere. barbati care nu, cat despre dorinte si neplaceri create de celalt sex chiar cred ca exista reciprocitate :)
    Iar despre specimene care nu fac cinste...la fel cred ca exista in ambele "tabere" cum vrei tu sa le imparti...Si chiar nu as porni o discutie pe tema asta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Maco - sa inteleg ca daca acuzam faptul ca femeile sunt, in general, umilite in publicitate inseamna ca ne victimizam? Eu zic ca acuzam un fapt! Nu ne victimizam noi ci cei care ne pun in postura de victime. Daca faptul ca o victima isi denunta situatia de victima ti se pare o victimizare inutila insemna ca ai probleme in intelegerea anumitor notiuni.

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Foarte tare...sa inteleg ca, la voi..mandre creatoare de inscrieri pe www, stereotipurile sunt create din nimic..nu apar datorita unor statistici.. gen: cand spui tigan te gandeshti automat la cinstirea Maicii Domnului, credinta desavarsita si omenie :)) Daca ceva anume va pune in postura de victime, asa cum repetat o declarati, acel ceva este propriul vostru comportament.. Exista o majoritate ce se inscrie in regula prezentata caci..altfel..nu s-ar mai povesti..Pe langa acest aspect..alintul in sine isi are, daca e sa aiba, rostul in anumite conditii in care poate fi considerat ca tolerabil ori "dragutz".. In majoritatea conditiilor, insa, este o lipsa de respect.. Cum voua vi se pare nevinovat..asa mi se poate parea si mie k fiind nevinovat sa spun " fa !" dar cu mare simpatie si dragoste-n suflet. In cele din urma..tonul face conversatia. ;) Artzagoase doamnele ori/si domnisoarele de pe aici.. Sa ma arunc sa zic ca pppoate nu v-ati gandit pana la capat inainte sa va postati aromele intelectuale in vazul tuturor ? /:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa logica ta insamna ca nu este nicio problema ca, de exemplu, in Franta, toti romanii sa fie considerati hoti.

    Ca sa raspund atacurilor la persoana, tin sa iti spun ca mi se pare lipsa de respect si sa postezi din spatele anonimatului si o mare greseala sa consideri ca un comentariu compus in mare parte din cuvinte inexistente in limba romana poate fi luat in serios. Daca tot incerci sa ne dai lectii de ratiune si politete ce ar fi sa incepi prin a fi tu insuti rational si politicos?

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimata si iubita don'shoara..am avut placerea de a posta, si pe subiecte a caror autoare esti, in care ti-am explicat ca nu-mi prea pasa de puctul dumitale de vedere in ce consta utilizarea z-urilor, h-urilor, k-urilor.. :)) datorita faptului ca, ei bine, nu ai poftit a mi le posta te vezi nevoita sa-mi raspunzi pe meleaguri straine de mata. Intuiesc K aici Alexandra decide daca scrisul meu apare sau nu :)) realitatea este ca se pare k nu ai inteles nu numai ceea ce am enuntzat ..dar..ai o problema in intelegerea politicii externe a statului din care faci parte. Lasa-ma sa-ti elucidez problema :

    Avem un tigan ce pleaca din Romanica cu un pasaport ori/si o C.I. in care este declarat k fiind roman. Avem un roman ce este prezentat asemeni. Cum ii diferentiezi avand in vedere k pigmentul pielii nu este si nu poate fi relevant ? NU poti..prin urmare, mi se pare logic sa te feresti de romani k si bastinas al unei granite invadate de subiectii cu pricina, din moment ce ministrul de externe si/sau guvernul in general nu face eforturi de diferentiere ci de inglobare. :) Intzeleseshi ? sa-ti mai spun o data: înţeleseşi ? Atac la persoana e asa vulgar..cu o asemenea atitudine dialogul in contradictoriu bate spre imposibil. Se poate sa nu mai intru; acum scriu caci mi-a ramas pagina deschisa..... fa-ti, te rog nespus, o favoare.... asculta mai mult si vorbeste mai putin; si knd spun asculta, ma refer si la opinii diferite... Exerseaza "asculta" nu exersa "auzi" ..toti pot sa auda..putin pot sa asculte.. :)) zic si eu acum nha..poti ramane o "rebela" cum probabil te consideri...o feminista ce prin definitie e o victima. Sa indraznesc sa spun k poate iti place sa te victimizezi ? sau e prea mult? e mare obraznicie din partea mea sa spun ca poate nu ai finetzea necesara de a trata problemele in asa fel incat sa nu te iritzi toata din cauza unor reclame? :)) reclamele crezi ca fac educatia ? serios ? feminismul aplicat..castigarea respectului meritat de toate femeile..se face prin..atacarea reclamelor ? :)) auzi-auzi ! cine educa barbatii ce ajung agresori ? chiar toti agresorii sunt lipsiti de prezenta feminina... nu are mama .. dar prietena a avut?.. dar colege? nu a fost la scoala? fete prin cartier care sa-l puna la punct knd sare calul..nici d'alea? :)) nasol frate.. pai dk nu sunt femei...ce rost are feminismul.. Iti scapa regula cosmik... actiune-reactiune. P.S. e ciudat k scriu o limba neinteleasa la care tu poti raspunde si mai mult decat atat..eu nu dau lectii eu intru in contradictoriu ceea ce inseamna k ai nevoie de argumente k sa poti da peste nas. in ce priveste ultima ta propozitie, don'shoara, vad prin infinita ta maturitate si impartialitate; mi-am dat seama imediat k te intereseaza sa atingi o concluzie obiectiva :)) :)) :)) si ce am mai râââââââs !!!... ;)

    RăspundețiȘtergere