sâmbătă, 14 aprilie 2012

Orange

Dublul standard. În ultimul timp am folosit atât de des expresia aceasta încercând să atrag atenția asupra folosirii sale în diferite situații încât a început să mi se pară că nu mai are sens. Știți, asta se întâmplă cu absolut orice cuvânt pe care îl rostești extrem de des. Orice cuvânt, de la ”frustrant” până la ”banal”, repetat de 20 de ori la rând devine amuzant și absurd, începe să pară total lipsit de sens. Ei, pierzând sensul expresiei ”dublu standard” mi-am zis să o caut pe Google, să văd unde mai găsesc alții dublul standard înafara genului. Astfel am descoperit că Dublul Standard are pagină de wikipedia. Hilar. Însă mai amuzant decât asta mi se pare ultima definiție găsită pe această pagină : ”Proverbul românesc „Pentru unii mumă și pentru alții ciumă”, "Ce e gunoi pentru unul e comoară pentru altul" ilustrează expresiv ideea de baza a expresiei dublu standard.” 

 Putem concluziona, deci, fără să fie lipsit de sens, că atunci când o femeie este prezentată ca fiind total dizgrațioasă iar caracteristicile și acțiunile care o fac să pară astfel sunt caracteristici și acțiuni regăsite și acceptate, de obicei fără probleme, în rândul bărbaților obișnuiți, se folosește dublul standard. Chiar așa, chiar el –  micuțul meu prieten ce pare adesea lipsit de sens, fiind mult prea prezent în societatea în care trăim și folosit cu atâta dibăcie de ”creativii” din publicitate. 

 Exact asta ni se arată în reclama Orange –  o femeie care se trezește dimineața nepieptănată, iese din cameră în maiou și chiloți scărpinându-se în cap, rupe dintr-un colț de pâine și bea lapte direct din cutie după care își scarpină fesa, ca mai apoi să mănânce ciocolată din borcan cu degetul. Toate astea îl fac pe micuțul și firavul bărbat, care nu se trezește niciodată cu părul răvășit, nu iese din cameră în chiloți, nu rupe din pâine și nu se scarpină niciodată în fund, să se întrebe dacă a făcut alegerea corectă atunci când s-a căsătorit cu o femeie atât de… umană! O femeie ce nu se trezește dimineața direct coafată și cu rimel pe gene, așa cum ni se arată, în general, în filme și în publicitate ; o femeie care nu face nicio acțiune pe care să nu o facă fiecare femeie în viața reală. O femeie care își permite să se comporte pur și simplu uman, așa cum li se permite, în general, doar bărbaților.
 
Vă urez tuturor Paște Fericit iar fetelor – la cât mai multe dejte’n borcanu’ de Nutella !

Alice C.

2 comentarii:

  1. :)) NU ! "firavul" aranjat are scopul de a evidentia diferentza dintre ei astfel insinueaza faptul k dama arata infinit mai bine inainte cu 7 luni... dar, ca o scroafa ce e, s-a delasat...si in doar 7 luni...iete ! Prin urmare vine si intrebarea : " ai luat alegerea potrivita ? " daca nhu ... schimb-o .. Aluzie la furnizorul tau de servicii GeSeMistice... Daca te intrebi de ce o femeie si nu un barbat. Raspunsul ar fi k e mai amuzant asa. O don'shoara/doamna se respecta prin definitie..si astfel shocul vazand pritzesa ingrashata te face sa fii mai atent la reclama. :)) daca le iei pe toate personal..o sa suferi mult, sa shtii :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt curioasa cine stabileste definitiile astea...?
    Caci serios acum nu poti sa zici ca sunt naturale in conditiile in care pentru a se incadra in definitie femeiele trebuie sa apeleaza la instrumente artificiale. Sa luam un exemplu femeia prin definitie trebuie sa se ingrijeasca si sa aiba sa zicem o piele fina. Pai, de la natura nu o are. pentru asta foloseste ceara, creme etc. Deci...revin, de unde apare definitia asta asa naturala?

    RăspundețiȘtergere