luni, 14 noiembrie 2011

Misiunea Blogului Nostru

Blogul acesta este dezvoltat ca un spaţiu unde femeile să răspundă publicităţii ofensatoare de care sunt înconjurate. Ne-am săturat de modul în care femeile sunt prezentate în publicitatea românească. Nu credem că suntem singure. De aceea am pornit acest blog: pentru ca vocea femeilor să fie auzită. Misoginismul, sexismul şi stereotipurile de gen din publicitatea româneasca trebuie să primească un răspuns din partea noastră, a femeilor!
 
 Femeile sunt consumatoare pe piaţa românească. Femeile fac deseori cumpărăturile în casă. Lor li se răspunde prin jigniri de către cei care doresc să le vândă produse, prin intermediul publicităţii. Refuzăm să acceptăm postura de consumatoare fără voce!
 
 Acest blog este în aceeaşi măsură al nostru, al celor care l-am pornit şi al vostru, al celor care îl citesc. Puteţi comenta o reclamă deja prezentată pe blog sau puteţi propune o postare proprie. Ne puteţi semnala reclame care nu sunt încă prezente pe blog. Puteţi scrie editoriale pe care să ni le propuneţi. Ne dorim ca acest blog să fie un spaţiu prietenos pentru femei, un loc unde să îşi poată exprima liber părerile şi un manifest virtual pe care să îl popularizăm împreună.
 
 Blogul va conţine pentru început mai multe categorii: Publicitate Ofensatoare România, Publicitate Ofensatoare Internaţional, Bune Practici România şi Bune Practici România Internaţional. Puteţi să ne propuneţi noi categorii sau teme.
 
 Primele două categorii sunt rezervate reclamelor care ne ofensează: reclamelor misogine, reclamelor sexiste, reclamelor care în mod "creativ” reproduc papagaliceşte stereotipurile de gen. Acestea sunt reclame în care femeile sunt jignite. Acestea sunt reclame în care femeile nu fac şi/sau nu pot face altceva decât să gătească, să facă curat, să dezvolte obsesii legate de detergenţi, să aibă grijă de copii (de cele mai multe ori singure). În care sunt fie obiecte decorative atractive după standarde nesănătoase, fie fiinţe prea pierdute pentru a îndeplini bine sarcini singure sau fără îndrumare din partea unui bărbat.
 
 Ultimele categorii de Bune Practici sunt rezervate acelor reclame, rare şi preţioase, care nu se conformează stereotipurilor de gen tradiţionale. Reclame care sunt cu adevărat "creative”, pentru că prezintă femeile şi rolurile de gen în mod pozitiv şi inovator, adică lipsit de prejudecăţi sexiste.
 
 Citiţi, comentaţi, trimiteţi-ne mailuri, propuneri şi sugestii! 
 Bine aţi venit!

www.centrulfilia.ro
centrul_filia@yahoo.com
centrul.filia.romania@gmail.com



11 comentarii:

  1. În sfârșit! Era nevoie de un astfel blog! Din păcate într-o societate încă foarte patriarhală cum e a noastră, multe dintre aceste stereotipuri sunt perpetuate și încurajate chiar de către femei, prea des abuzate, educate de timpuriu să fie supuse și "ascultătoare". Mult succes, Filia Romaniae!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă impresionează efortul acesta şi sunt foarte de acord cu motivul existenţei acestui blog! Vă felicit şi vă doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim frumos. Chiar simteam nevoia unui astfel de mediu si ne bucuram enorm ca ne imparatasiti entuziasmul. Va asteptam cu drag sa comentati reclamele

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu voi. Unele reclame sint de-a dreptul jignitoare, nu numai pentru femei, ci pentru orice om cu o farima de creier. Pe linga reclamele astea de 2 lei, mai exista si revistele dedicate pentru femei, publicatii din care reies doar urmatoarele:
    - cum sa faci sa fii frumoasa sa te placa barbatii;
    - cum sa faci sa cuceresti un barbat;
    - cum sa fii sexy;
    - moda;
    - inca un pic de moda si de machiaj;
    si cam atit....
    pe astea cine le arunca la gunoi?

    Elena

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări pentru idee.

    V-aș întreba doar de ce DOAR femeile să răspundă ?
    Comentariul Elenei mi se pare semnificativ.
    Acest site-ul, cât timp are target-ul acesta restrictiv, pare să se încadreaze în lista aia a ei. Nu credeți ?

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Elena: publicatiile acelea tot noi, femeile consumatoare le aruncam la gunoi

    @Alex- 1. Este un blog in care femeile raspund publicitatii prin articole (asta nu inseamna ca barbatii nu sunt bineveniti sa comenteze). De ce? Pentru ca evident vocea lor este cea care nu se aude, altfel am fi scutite de asemenea "creatii". Pentru ca ni se spune ca "asta vrem" cand de fapt nu ne intreaba nimeni. Pentru ca doream un loc pentru femei unde cine este interesat cu adevarat poate vedea ce parere au ele despre modul in care ele sunt infatisate.
    2. Comentariul Elenei se referea la un anumit tip de publicatii. Iar supararea nu venea atat din target, cat din tipul de informatii din continutul acelor publicatii, pe care l-a detaliat. Acel continut reflecta intocmai stereotipurile si misoginismul pe care reclamele de pe blog il contin si pe care blogul il denunta. Astfel nu credem ca se incadreaza in lista, chiar invers.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un nou exemplu, spotul publicitar pentru margarina Unirea, care le admonesteaza pe femei (doar): "Fa-ti timp. Fa o prajitura".
    Cu atat mai periculos pentru ca spotul in sine este bine executat. Astfel ca reactia emotionala imediata nu e mereu ponderata de filtrul ratiunii.

    https://femeidinromania.wordpress.com/2011/12/05/timppentrumine/

    RăspundețiȘtergere
  8. @Femei din Romania: multumim pentru link! Aveti dreptate, este o reclama care culpabilizeaza femeile. Pentru ca, nu-i asa, barbatii niciodata, niciodata nu trebuie sa faca prajituri, altfel s-ar intoarce lumea cu susul in jos :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Femei din Romania multumiri pentru link

    @Alice I. Brusc ma simt asa de vinovata. Nicio prajitura saptamana asta, nici cea trecuta. Tu nu ai mustrari de constiinta? Sper sa am niste ceai de tei prin casa, caci dupa reclama asta nu stiu cum o sa mai dorm noaptea...

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicit initiativa voastra! Imi place ideea. Va propun sa aruncati o privire si spre seria Alka-prajitura casei:
    http://www.youtube.com/watch?v=TFjSxoQRKTw -femeia gospodina care a evoluat pana in momentul in care prajitura casei poate fi cumparata din orice supermarket
    http://www.youtube.com/watch?v=i1_VyYQjyeo&feature=related
    -femeia moderna care nu-si mai poate indeplini sarcinile gospodaresti si are nevoie de un barbat care sa salveze situatia.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Tonks, multumim pentru felicitari si pentru sesizare!

    @ Miruna M: N-am nici mustrari de constiinta, nici prajituri. Nu stiu, oare cum ma mai rabda pamantul :)

    RăspundețiȘtergere