joi, 10 mai 2012

FIAT 500 Abarth - Seducţie


Ştim deja ca femeile nu conduc bine, aşa că este de la sine înţeles că maşinile intră mai mult în aria de preocupări ale bărbaţilor (ironic spus). În consecinţă, reclamele le vor fi dedicate, aşa cum este şi cazul clipului publicitar pentru Fiat 500 Abarth.

Se ia un top-model apreciat (Catrinel Menghia), se foloseşte mai apoi un mic joc al seducţiei  şi gata reclama.

“You’ll never forget the first time you see one” ne spune Fiat, considerând că orice bărbat care îşi va arunca privirea asupra asupra maşinii va fi fermecat de ea aşa cum ar fi dacă ar vedea o femeie frumoasă. Şi ca să înţelegem şi mai bine asta, Catrinel se şi transformă la sfârşitul reclamei într-un Fiat.

Normal, modelul este un simplu obiect bun de privit şi admirat care ajunge să fie asociat cu un alt obiect. Poate că riscăm să dăm în exagerări, însă asocierea femeie-obiect este prezentă, vizibil şi deranjant, iar interpretările ne pot duce în zona în care am putea spune că protagonistul reclamei ajunge să conducă maşina  sau altfel spus, conform fanteziilor lui, sa conducă femeia visurilor lui.

Oare transformarea unei femei în maşină a fost singura soluţie creativă găsită pentru a ne atrage atenţia asupra noului model de Fiat?  În aparenţă da. O a doua variantă a clipului trece de la femeia-obiect la femeia-accesoriu în care modelul nici nu trebuie să mai rostească vreun cuvânt, ci trebuie doar să îşi facă, la fel de seducător ca în al doilea clip, apariţia la braţul celui care conduce maşina.
 
Ideea de “rege al şoselelor” (vorba cântecului), vrăjit de un Fiat la fel de atractiv ca un top-model nu ne prea surâde, iar tratarea femeii ca obiect sau accesoriu cu atât mai puţin. Facem apel la creativitate, dar nu la orice fel de creativitate, ci la una în care subordonarea femeilor să nu fie un cuvânt cheie.

Oana V.



3 comentarii:

  1. :)) Am o propunere.. Infiintzatzi o organizatie care sa rupa din fasha dorintza oricarei dame de a fi tratata ca un bun si sa traiasca bine tocmai datorita acestui fapt. Imi inchipui ca femeile ce va impartasesc parerile..in fiecare seara, consuma un pahar de sange al unui fotomodel, ori hostesse, moderatoare(etc.) proaspat decapitat(e) (caci..promoveaza perceptia femeie=obiect). Chiar o vad pe Monica Gabor cu lacrimi de crocodil..ori..Barladeank.. si multe altele cerandu-va scuze k v-au facut sa va simtitzi szmotocite de viatza asta si asa cu un miros dur de pervesitate multidisciplinara. :)) Am impresia..si poate fi doar atat, poate ma lamuritzi si pe mine, ca voi nu stitzi de ce aspectul fizic este pretzuit. A? Are cineva un raspuns jenial ? Aspectul, desi o poti defini k si tratare superficiala a complexitatii omului, iti tradeaza genetica. Un om place un alt om datorita aspectului si tinde sa se reproduca cu cel de care este cel mai atras pentru ca suntem programati sa transmitem cele mai bune gene. Inainte femeile grase erau apreciate ..deoarece..implicit aveau un bazin mare si puteau duce..sau cel putin asa se credea..multe sarcini..si..insemna k avea si bani, dar nu vorbeam despre asta. Acum, avem placerea de a ne bucura de fiecare fibra proiectata de Arhitect si voi va tavalitzi pe jos k, in cele din urma, inca functionam pe baza de selectie naturala. Nu am remarcat..ce e drept nici nu am citit tot p'ici..dar nu sunteti ofticate deloc de faptul k majoritatea barbatilor prezenti in filme ori reclame sunt slabi, musculosi, si in general frumosi..standard si impresie la care trebuie sa ne ridicam deasemeni. :)) voua va scapa din vedere faptul k standardul in ce priveste aspectul, este ridicat in fata ambelor tabere. Deeci...drage dactilografe..iubiti viata mai mult si daca ceva nu va convine nu criticati reactia ..tratati cauza. In definitiv..toti pot critica reactii...putini le pot anticipa si opri ceea ce ulterior se vor numi cauze. Cheers ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce parere aveti despre asta?

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2153746/They-cost-1-500-make--pop-artists-naked-furniture-sculptures-sell-record-2-6m.html

    RăspundețiȘtergere
  3. "Prietenul" nostru da cu stangu-n dreptu' din nou:

    http://vilo13.blogspot.ro/2012/06/konskriget-razboiul-sexelor.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+BlogDeReflexieAsupraProblemelorApasatoare+%28Blog+de+reflexie+asupra+problemelor+apasatoare%29

    RăspundețiȘtergere