miercuri, 18 iulie 2012

Dolce Sport


Campanie Dolce Sport: „Dacă te gândești numai la sport, avem competiția potrivită pentru tine”.  Apar și femei în spoturile respective. Excelent! Nu cred că se gândesc numai la sport, dar zău că era cazul să recunoaștem pasiunea femeilor pentru sport și  să o scoatem de sub monopol masculin, fie măcar pentru faptul că în ultima vreme majoritatea medaliilor la competiții sportive au fost aduse în țară de către femei.

Buuuun. Păi și atunci de ce nu pun campania sub eticheta de bune practici? Hehe, aici începe partea „interesantă”. Caut  și eu la o reclamă să văd cum sunt prezentate femeile. Dau peste primul clip. Acesta: Două femei lovesc de zor covoarele ca și când ar lovi mingea de tenis pe Roland Garros.  Deci asa se gândesc femeile la sport, bătând covoare. 
Hai să mai încercăm o dată. Următorul clip.O mireasa aruncă buchetul. O femeie sare din mulțime și își exercită disperarea de a prinde buchetul în mișcări de handball. Pentru sănătatea nervilor mei, m-am oprit aici în căutarea clipurilor.
Și pentru că preconizam că mi se va spune că prezintă și modele masculine la fel de „amuzante” am zis să văd si cum sunt prezentați bărbații.
Primul clip arată un bărbat, îmbrăcat în costum, pregătit să intre într-o ședință/ întâlnire. Parcă e un pic diferit de ce am văzut mai sus nu?Al doilea clip este în schimb cireașa de pe tort. Ea în bucătarie frământă aluatul, el intră, își bagă mâinile în făină, o împrăștie peste tot își ia o bere și pleacă.Propun o recapitulare. Femeile se gândesc la sport în timp ce bat covoare sau aleargă disperate după buchete de mireasă. Bărbații se gândesc la sport îmbracați în costum, la birou sau luându-și bere din frigider , așteptând masa gătită de soție (între noi fie vorba sunt convinsă că nu asta spera când alerga disperată dupa buchetul de mireasă)
Acestea fiind spuse, într-adevăr, cred ca feminismul meu malefic mi-a orbit judecata și nu pot vedea că femeile și  bărbații sunt prezentați în moduri asemănătoare la fel de „amuzante și creative”.Nici vorba de întărirea stereotipurilor de gen. Sau?.....


Miruna M.


10 comentarii:

 1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2183138/Safe-Night-Out-Fury-police-posters-suggest-drunk-women-raped.html

  RăspundețiȘtergere
 2. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2183636/Brussels-How-cost--Hidden-camera-film-shows-daily-sexual-harassment-endured-women.html

  RăspundețiȘtergere
 3. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2201656/Now-Bic-targets-students-TV-ad-sexist-girls-pen-range.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Femeilor trebuie sa le fie amintit unde le este locul, ce sa mai? Un loc in care ele se pun sau accepta sa fie puse de catre binevoitorii lor soti. Iar daca nu accepta asta si rezista la spalarea pe creier conform careia trebuie sa il astepte pe sot drepti cu masa pusa si sa i-o serveasca in timp ce el se benocleaza la teveu sau conform careia femeile si-o mai iau, dar nu-i nimic, ca bataia e rupta din rai, mai ales in casnicie - atunci sunt facute sa se simta vinovate si rusinate de catre tocmai semenele lor de acelasi sex, semene spalate pe creier ca ce sotii rele sunt ele si mame proaste pentru ca indraznesc sa nu aiba o existenta total dedicata familiei, pana la punctul in care ele sa nu mai aiba o identitate.
  Urasc acest gen de stereotipuri prin care femeile sunt portretizate ca niste fiinte mici, cu ocupatii mici, stupide, ridicole, volatile, casnice, disperate dupa maritis, unde natura femeii, si anume aceea de a fi sensibila, sentimentala, feminina, pana la urma, sunt transformate intr-un circ ieftin.

  RăspundețiȘtergere
 5. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2204521/Is-domestic-violence-Vogue-Anger-choking-cover-featuring-Stephanie-Seymour.html

  RăspundețiȘtergere
 6. Va dau de lucru. Ei, hai sa vedem ce ziceti de abominatia asta:

  http://literesicifre.wordpress.com/2012/09/22/adio-faina-si-paste-baneasa/

  RăspundețiȘtergere
 7. pe mine m-a lasat masca reclama asta
  http://www.youtube.com/watch?v=ReeJccrkYPs

  RăspundețiȘtergere
 8. http://grumpymanwithtoomuchtimeonhishands.blogspot.ro/2012/02/some-more-hara-kiri-magazine-covers.html

  RăspundețiȘtergere
 9. http://eattarantula.blogspot.ro/2010/09/hara-kiri-magazine.html

  RăspundețiȘtergere
 10. deci astea suntem noi, da?

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2220977/A-womans-perfect-day-Shed-like-106-minutes-romance-82-minutes-socialising-36-minutes-work.html

  RăspundețiȘtergere