duminică, 28 octombrie 2012

Adanac- Oglinzi ofensatoare în care să privim

Aveti mai multe produse din sticlă. Sticlă de bună calitate, transparentă şi clară- aproape invizibilă. Cum alegeţi să îi faceţi reclamă?

Cele două imagini de mai jos surprind nu numai cum apar femeile şi bărbaţii în publicitate separat, ci mai ales ce poveste spun împreună. Bărbatul este îmbrăcat, destul de formal, trecut de prima tinereţe. Pare că merge la o întâlnire importantă. Se priveşte cu încredere în oglindă. Femeia este dezbrăcată, cu spatele, cu siluetă atrăgătoare şi un posterior...de admirat, lipit de peretele cabinei de duş de sticla căreia i se face reclamă. Femeia nu are chip, este tânără (dacă facem presupuneri bazate pe...siluetă) şi...cam atât. Dacă privim imaginile alăturate avem un cuplu patriarhal de toată frumuseţea: el are prestigiul hainelor, vârstei, atitudinilor. Ea e un corp. Mda


Adanac Invisible Mirrors
Adanac Invisible Showers











Există şi un al treilea afiş al campaniei. Femeia este tot tânără (doar vorbim de publicitate, toate femeile sunt tinere...dacă nu este vorba de treburi gospodăreşti, acolo munca este "echitabil" împărţită de femeile de toate vârstele). Femeia din imagine este îmbrăcată de data asta, în fustă. Reclama este la...scări de sticlă transparente....invizibile, ar spune producătorii. Este pozată cumva de jos, în timp ce urcă scările...inca două trepte şi am putea să privim sub fustă. Femeia nici îmbrăcată nu pare să scape de hotărârea mai mult sau mai puţin subtilă a publicitarilor de a o prezenta în primul rând în ipostaze sexualizante.  Sperăm că nici un angajator n-a cumpărat asemenea scări. Sugerează un mediu de lucru cam...hărţuitor.

Adanac Invisible Stairs


Dacă ceva este mai transparent decât sticla asta, atunci este vorba de sexismul şi limitata imaginaţie a publicitarilor. Mă întreb însă dacă nu este indicat să li se pună cât mai multe oglinzi în faţă. Oglinzi care să arate exact ce stereotipuri patriarhale şi răsuflate tot reciclează.

Alice I.
 



Un comentariu:

  1. Ia priveste

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2226795/For-love-t-s-breast-cancer-campaign-criticised-treating-women-like-sex-objects.html

    RăspundețiȘtergere