luni, 25 februarie 2013

iPod Shuffle


  Cum poți promova mai bine un produs ,,inteligent’’? Cei care au realizat reclama s-au gândit că pot folosi cu succes un stereotip clasic: femeile blonde sunt proaste… Proaste de-a binelea, ar adăuga realizatorii spotului. Reclama se vrea a fi una amuzantă și ,,inocentă’’. Dar nu e!

       O tânără blondă trage apa la toaletă (și aer în piept) și privește nedumerită un (aparent) test de sarcină. Îl întoarce pe toate părțile, îl agită, suflă spre el, îl miroase, așteaptă un timp… Și apoi i se luminează fața. Cine altcineva poate să-ți alunge confuzia atât de adâncă și să-ți dea răspunsul corect, dacă nu partenerul (bărbatul)? El e Salvatorul fiindcă doar el știe lucrurile complicate și doar la acesta poți apela când e vorba de ceva important și tu ești în derivă.
       Pe un ton pisicesc, femeia îl strigă și îi zice că ea nu-și poate da seama dacă rezultatul testului e pozitiv sau negativ. El se uită pentru o clipă cu uimire și apoi cu resemnare la ea și, cu o atitudine puțin superioară, îi spune că de fapt ce ține ea în mână e un iPod Shuffle (,,bun pentru muzică’’ – ,,good for music’’). Însă femeia e în continuare nedumerită. .. ,,E sau nu însărcinată?’’ Întrebare la care bărbatul îi răspunde că ,,da, este însărcinată, iar bebelusul este băiat.’’ Apoi ea se bucură și îi sare în brate, pe când el zâmbește ironic (poate cu gândul că partenera sa este o proastă irecuperabilă).
        Ce idee generală ne transmite reclama aceasta? Că blondele nu sunt inteligente, că ele nu își pot fi propriul ,,cap’’, că nu gândesc deloc (pesemne nici nu au materie cenușie!) și astfel, concluzia: ele sunt neajutorate, slabe și nu pot supraviețui fără ,,ghidarea’’ bărbatului, (a se citi: ,,stăpânului’’).
          Reclama asta îmi lasă un gust amar. Femeile blonde sunt de fapt inteligente și sunt convinsă că orice femeie poate distinge un test de sarcină de un iPod, în condițiile în care DOAR femeile folosesc un test de sarcină.
        Mai mult, reclama împinge la maxim ideea negativă propusă. Deși ,,blonda’’ primește răspunsul că acela e un iPod, ea continuă cu întrebarea dacă e însărcinată sau nu?
    Adică, o blondă nu numai că nu știe cum arată un iPod, dar nici nu știe ce e acela. Mai mult, aceasta nu știe nici cum arată un test de sarcină sau cum să-l folosească (chiar și cu instrucțiuni?)            
          Măi să fie! „Norocul” ei că știe să apeleze la autoritatea cu expertiză în domeniu: bărbatul!

Simona C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu