marți, 12 martie 2013

Suprasexualizarea fetițelor, femeilor și Chutian Auto Culture Festival


De câte ori nu ni s-a spus, atunci când ne-am revoltat că apar în mass-media femei mai mult goale decât îmbrăcate, că nu le pune nimeni să facă asta și că este vina lor că sunt tratate ca niște obiecte de decor sau sexuale? Suprasexualizarea femeii este un fenomen deloc nou și din ce în ce mai promovat. Este de ajuns să te uiți la o emisiune ca cea a lui Lazarus, Pe bune, ca să vezi striptis cu mult înainte de miezul nopții și corpuri mai mult goale defilând prin platoul emisiunii, specialiști vorbind despre industria porno și despre femeile "fake din cap până-n picioare" cărora ar merita să le pui un ghiveci în brațe și să le comanzi: "Hai, la decor!" (Lazarus).

Sunt aceste femei singurele vinovate pentru promovarea imaginii lor sau mai sunt și alți factori care influențează aparițiile "bombelor sexy" în mass-media? Mă gândeam să răspund la această întrebare dând ca exemplu emisiunea justițiarului Bond din Carpați, Lazarus, Luis Lazarus, când am rămas mută de uimire la niște poze din presa internațională. Este vorba despre câteva poze de la salonul auto din noiembrie de la Wuhan, din China. Organizatorii salonului au folosit, pentru atragerea publicului doritor de mașini (presupun că acest public este în esență masculin), cinci fetițe în costume de baie, pozând în ipostaze "sexy".

  
Acest lucru nu s-a întâmplat oricum, ci cu acordul părinților și într-o societate care permite acest lucru. Să ne înțelegem, aceste fetițe nu își doresc să fie dive, nici măcar nu cred că își dau seama în ce ipostaze sunt puse. Părinții lor, pentru a-și face odorul cunoscut din fragedă pruncie, le exploatează sexualitatea de pe acum. Că ești părinte sau că ești pește, în acest moment nu mai văd nicio diferență. De ce ai vrea ca fetița ta să devină o divă de la cinci ani și să o pregătești pentru a da ștafeta, mai târziu, unuia care nu o va trata diferit și care o va cumpăra așa cum o vinzi?

Cum își justifică organizatorul ideea de a transforma privitorii mașinilor în eventuali pedofili? Iertați-mi imaginația, dar nu cred că, în pozițiile respective, copilele pot fi privite ca niște ființe drăgălașe și atât. Directoarea organizării evenimentului justifică alegerea fetițelor prin dorința lor, așa cum un părinte justifică faptul că i-a cumpărat fetiței de trei ani o bucătărie în miniatură prin dorința copilei, pasându-i responsabilitatea pentru felul în care gândește sau crește: "Dacă dați căutare după cuvintele cheie "copii" și "costum de baie" pe un motor de căutare Internet, veți găsi zeci de mii de rezultate despre concursuri de costume de baie pentru copii. E natural pentru copii să poarte costume de baie și lucruri care le plac" (magicmaman.com). E bine să nu fii responsabil pentru monstruozitățile pe care le gîndești, e comod, nu-i așa?

În ce privește existența unui astfel de eveniment, și părinții și organizatorii se apără spunând că aceasta este o practică curentă în China. Serios? În lumea asta sunt practici curente precum prostituția și vânzarea drogurilor. Doar nu o să ne educăm copiii de mici să și le însușească? Mai mult, directoarea evenimentului spune că evenimentul le-a dat fetițelor "mai multă încredere în ele" (terrafemina.com). Trezirea! Încrederea în sine și încrederea în atracția fizică a unui corp nu sunt unul și același lucru. Încrederea de sine se poate obține prin rezultate bune la grădiniță sau competițiile sportive pentru copii, nu pozând lasciv pe mașini.

Cât despre spectatori, cum și-ar putea justifica bărbații și femeile care le fotografiază atitudinea (în toate pozele văd oameni amuzați, încântați)? Prin ideea că privesc niște fetițe haioase transformate în accesorii pentru mașini? Ar trebui să fie oripilați. Să reclame organizatorii și să ceară ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Sper că au fost câțiva care au făcut-o. Din fericire, mai multe organizații internaționale pentru drepturile copilului și ale femeii au luat atitudine.

De ce se întâmplă toate astea? Răspunsul este unul simplu: pentru că femeile au fost și sunt încă cultivate să placă la vedere, să fie mute și să nu își folosească nimic din creier. Cum poți să devii o femeie independentă atunci când ceea ce ți se inculcă este nevoia de a deveni bombă sexy pentru a atrage bărbați? Dragi părinți, nu este prea târziu să vă educați copiii frumos. Nu mai educați băieții în direcția machismului și fetele în cea a suprasexualizării! Educați-i la fel. Lăsați-i să devină creativi, curajoși, independenți, încrezători în forțele proprii, frumoși și eleganți prin ceea ce gândesc și spun. Poate că este târziu pentru femeile care douăzeci de ani nu au auzit decât că au un corp de care să se folosească, niște funcții reproductive pe care trebuie să și le îndeplinească și niște mâini care trebuie să muncească în slujba bărbatului. Poate că e târziu pentru bărbații care au fost învățați că femeile trebuie să se supună bărbatului, dar nu e târziu să denunțăm zi de zi gândirea defectă dând exemple frumoase copiilor noștri și celor din jur. Și mai ales, cultivați-vă copiii, fețite și băieți, cu respectul de semeni de orice sex, orientare sexuală, etnie, religie, de oameni.

Pentru mai multe detalii, vedeți și știrea care a declanșat această analiză: 


Simona N 

Un comentariu: