miercuri, 13 noiembrie 2013

Nufăr și Triumf – Împreună facem casa lună

Am fost surprinsă să o văd pe una dintre actriţele pe care le simpatitez, şi anume Maria Buză, într-o reclamă odioasă la un detartrant și la o solutie de curățat. La prima vedere pare amuzantă, dar la o a doua vedere, pare exact opusul. 

Primul cadru al reclamei ne arată cum Maria Buză, persoană publică (actriță, cântăreață și femeie de televiziune) fredonează melodia “Dar-ar naiba-n tine dragoste” și deretică cu pămătuful. E plină de voie bună… pentru curățenie! Dar stai! În secunda următoare intră pe ușă o tânără femeie aranjată (și ea e o persoană de televiziune), care pare ca o zână, fiind înconjurată, ca-n desene/ filme de steluțe și care încearcă rapid să o convingă pe Maria Buză să cumpere niște produse-minune de curățat. Însă nici nu apucă sa își încerce “farmecele”, că protagonista reclamei, care a fost oprită din fredonat o și împinge frumușel afară, continuând să fredoneze. 

Dar, spouf! Tânăra femeie care pare a fi o vânzătoare de produse-minunte apare iar (întocmai ca o zână) în casă, demonstrându-i fățiș că nu poate scăpa de ea, moment în care Maria Buză își folosește pămătuful de praf ca pe o baghetă și o șterge din peisaj pe vânzătoarea agasantă. Dar coșmarul eroinei noastre nu s-a terminat! Supărată foc, ea se oprește din fredonat, se îndreaptă spre bucătărie, vorbind ca pentru sine “Să vină un STRĂIN să-mi zică cum să fac treaba la mine acasă?”, deschide nervoasă ușa dulapului din care apare iar vânzătoarea-zână, care cine știe ce gogoși (a se citi produse) voia să-i mai vândă. Eroina noastră închide ușa la dulap, lasând-o pe „zână” înăuntru. 
Următorul cadru arată un dulap pliiin cu produse Nufăr și Triumf (nu știu ce femeie, fie ea și pasionată de curățenie, ține atatea produse de curățenie… și DOAR de la același producător) din care protagonista selectează două și își încheie maiestos rolul zicând replica de final: „Nufăr și Triumf: Împreună facem casa lună!”

Sincer, când am văzut prima oară reclama la TV (și este difuzată într-una) aveam impresia că recitesc un basm (fata harnică, zâna cea bună/rea, magie, numărul magic 3, precum și momentele acțiunii: punctul culminant și deznodământul poveștii). 

Pe principiul că „vezi dom’le, până și vedetele fac casa lună”, femeile sunt îndemnate să acorde și mai multă atenție curățeniei, să cumpere produse autohtone și să fredoneze fericite în timp ce se spetesc muncind… că deh! E minunat să faci curățenie!
Nu poate apărea o zână feministă și să șteargă reclama asta? 

Simona-Maria C.



9 comentarii:

  1. Deja toata chestia asta cu feminismul asta dus la extrem, o dati intr-un penibil fara limite..Sa nu apara o femeie care face curat,ca e jignitor..Femeile nu tre sa stie sa faca nimic prin casa,ca o sa gaseasca barbati care sa le gateasca,sa le faca curat si sa le calce hainele(aluzie la reclama cu covrigeii)..Nu e suficient ca in zilele noastre fetele de 10-14 ani au ca model in viata pe Bianca Dragusanu si alte asistente tv?Lasati sa mai invete si alte valori,cum ar fi sa fie "femei de casa", pentru ca nu toate o sa ajunga sa aiba servitori la palat si o sa trebuiasca sa invete sa foloseasca si Nufar si Triumf....Si la Mister Proper exista o reclama in care un barbat slab si neputincios nu este in stare sa desfunde chiuveta si ca prin minune apare Mr.Muscolo si il ajuta..De ce nu au folosit o femeie si au ironizat un barbat,folosind un slabanog pe post de "barbat de casa",care tre sa faca toata treaba in gospodarie..Si pe deasupra l-au facut sa para neputincios fara ajutorul produsului minune?? Cu toate astea nu am auzit ca barbatii sa se planga ca e ofensatoare..de ce? Pentru ca barbatii au un simt al umorului,iar femeile un simt al dramei..Drama Queens !

    RăspundețiȘtergere
  2. Feminismul o sa fie dus la extrem doar cand patriarhatului o sa-i slabeasca puterile, cand femeile n-o sa mai fie discriminate de catre persoane ca tine, care considera ca activitatile casnice sunt un "must" pentru femei. Nu stiu eu, sau femeile s-au nascut cumva cu anume inclinatii pentru gatit, calcat, dereticat, eventual si cu niste ustensile pentru activitatile astea? Nu stiu cine e penibil, dar tind sa cred ca nu apreciezi deloc femeile! Treaba e simpla: daca tu ca barbat astepti de la o femeie sa faca toate corvezile casnice, da, esti un misogin! Insa, daca exista o impartire a sarcinilor in casa, o punere in comun a lor, atunci esti feminist:) Dar nu, nu esti feminist:) Si daca vrei ca fetele sa aiba modele bune, de ce nu incepi chiar tu, prin comportamentul tau, sa apreciezi femeile? "Femeie de casa" nu e o valoare! E o jignire! Pentru ca se face apel doar la ce abilitati si aptitudini fizice are femeia... sau iti trebuie cunostiinte intelectuale pentru a freca pe jos? Femeile trebuie sa invete sa faca curat pentru ele, daca au chef, nu pentru barbati misogini care, oricum, nu dau doi bani pe "maiestria" lor in curatenie. Si daca aduci un exemplu de reclama in care un barbat face ceva la care nu e in stare, o sa cam ramai la un exemplu, hai maxim 2-3, dar eu iti aduc sute in care femeile sunt ofensate si devalorizate. Iar ca sa vezi cat umor au femeile, o sa rad (ahahah) de comentariul tau. E banal si fara argumente plauzibile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste reclame sunt pur si simplu gandite si create cu scopul de a promova un produs si de a creste vanzarile (marketing stuff) , sunt sigur ca nu au fost gandite cu scopul de a discrimina femeile. Si te mai asigur in acelasi timp ca sunt de asemenea reclame la produse de curatat in care barbatii sunt protagonistii..Si activitatile casnice sunt un must atat pentru femei cat si pentru barbati..Reality check pentru tine doamna/domnisoara Simona, daca ajungi cu un barbat care te lasa sa faci tu toate treburile casnice, nu inseamna ca este un misogin, inseamna ca ai facut inca o decizie proasta in viata, iar daca imparte sarcinile cu tine nu inseamna ca este un feminist, inseamna ca ai nimerit peste cineva cu bun simt si probabil ai facut o alegere buna..Si te asigur ca apreciez femeile,pe cele care merita cel putin(desigur nu am cum sa le apreciez pe cele care stau 10 ore in oglinda sa se aranjeze si ies prin cluburi non stop,iar la ele in casa arata ca dupa explozia reactorului de la Cernobal)..Desi prietena mea face mai multa treaba prin casa decat mine de obicei,cauza nu este ca desconsider femeile,ci doar pentru ca uneori tind sa fiu mai lenes,iar ea este cu capul mai pe umeri decat mine la capitolul asta,stiind ca este necesar sa fie curat atat din punct de vedere estetic,cat si pentru sanatate si o apreciez pentru ca gaseste puterea sa faca ceea ce trebuie,atunci cand eu esuez..Referitor la toata ideea blogului in sine: Daca am ajunge sa interzicem orice reclama de fiecare data cand cineva e lezat,ar insemna ca in reclame sa se foloseasca doar personaje desenate,asexuate, pentru a nu se putea face vreo conexiune cu vreun stereotip..

    RăspundețiȘtergere
  4. DA DE ASTA STIATI?

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2514920/The-creepiest-calendar-Scantily-clad-models-pose-COFFINS-advertise-casket-company.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Heisenberg, trebuie sa intelegi in primul rand ca publicitatea si mass-media, in general, nu mai au de mult timp doar rolul de a informa sau de a promova anumite produse. Mass-media formeaza identitati, transmite valori si idei pe care persoanele, constient sau nu, si le insusesc. In cazul de fata, publicitatea transmite stereotipuri de gen care, asa cum ai observat si tu, nu fac bine nici femeilor si nici barbatilor. "Daca am ajunge sa interzicem orice reclama cand cineva e lezat?" pai cam da. Asta ar fi ideea. Dar nu e vorba de interzis, ci de indemnat advertiserii la mai multa creativitate pe viitor. Prietena ta este "mai cu capul pe umeri", iar tu "mai lenes". Hm...foarte avantajos pentru tine, nu? Probabil si prietena ta si-a insusit acest rol de "femeie de casa" despre care vorbesti, pe care mass-media il promoveaza din plin. Bianca Draguseanu? Un alt rol pe care publicitatea il promoveaza nedrept. De ce? Pentru ca traim intr-o societate formata din oameni ca tine, adica misogina, constient sau nu. Si tocmai asta e rolul acestui blog, sa atragem atentia asupra publicitatii misogine. Pentru ca da, si tu promovezi idei sexiste, chiar daca nu iti dai seama de asta. Pe viitor, incearca sa nu mai fii "lenes", te rog!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai, sincer, nu sunt nici eu de acord cu tine Simona. Cum ai face tu reclama asta? Cu Teo Cotimanis cu matura in mana? Reclama e făcută, ca si produsul pe care îl promovează, pentru 80% din femeile din România, adică cele care - ca si la tine, probabil - pun in cosul de cumpărături detartranul de la Nufarul in loc de cel de la Henkel ( pentru ca barbatii care umbla cu detergentii tin in mana stanga o lista mică făcută tot de ele )
    Marturisesc ca, oricât ar fi bărbatul meu de istet, nu-l las sa aleagă el detergentul, dar are un cuvant greu cand e sa aleagem vinul, condimentele si cutitele.
    Acum, ca ar fi un model greșit acela ca femeia este responsabila cu ordinea si curatenia, o sa îmi aduc aminte atunci când îl trimit pe bărbatul-meu sa bată covoarele sau sa faca pana la masina si o sa merg eu in locul lui.
    Impartim responsabilitatile in casa după forța si aptitudini si asta nu e un model greșit, nu uita ca si producătorii de detergenti aplica tehnici de marketing, ca nu au încotro..

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea este ca FOARTE RAR, in reclamele care implica curatenia in casa, apare SI un barbat, macar de decor. E foarte important mesajul pe care il transmite o reclama si daca ne gandim la societatea romaneasca, in care sunt studii cum ca femeile sunt cele care fac 84% din munca domestica, o munca invizibila, neplatita, cred ca e cazul sa dorim sa apara si barbati in reclamele de genul. Daca ma intrebi cum as fi facut-o eu? Pai nu stiu, dar l-as fi bagat in reclama si un barbat, care sa fie partenerul/sotul protagonistei si care sa o ajute cumva. Dar eu vad ca apare doar femeia in reclama asa ca ideea care reiese e ca femeile trebuie sa faca singure curat in casa si nu mi se pare normal. asta cu lista, nu stiu, eu nu cumpar cu lista. Si faptul ca barbatii cumpara DOAR cu listele facute de femei e putin aiurea. Si ei trebuie sa stie CE anume trebuie in casa, ce produse de curatat etc. Cred ca fiecare, femeie/barbat trebuie sa stie putin din toate. Nu sa zicem: tu esti femeie, tu ai idee despre detergenti & co., iar tu esti barbat si trebuie sa t pricepi la vinuri si cutite. E clar o delimitare nenecesara, dar care exista in cultura colectiva romaneasca. De ce un barbat sa aiba cuvantul GREU cand trebuie ales vinul, condimente, cutite etc? Cred ca o femeie poate discerne la fel de bine si nu doar in cazul acestor trei aspecte. Eu consider ca si femeia si barbatul, din moment ce amandoi au parte de beneficiile unui case curate, la fel, amandoi trebuie sa se implice in mentinerea ordinii si curateniei. De ce o femeie nu poate batea covoare sau sa schimbe o roata la masina? Cred ca e un mod de gandire perfect nesanatos sa consideram ca exista aptitudini separate pt. femei si pt. barbati si ca unele activitati sunt facute doar pt. a fi realizate de catre femei/barbati. Si ca sa inchei, tehnicile de marketing trebuie sa tina cont si de faptul ca produsele lor publicitare influenteaza perceptia indivizilor referitoare la statutul si rolul femeilor si al barbatilor in societate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am vazut ieri, de 8 Martie, o reclama la Fairy cu un bărbat care spală el vasele, aia in care se face el mic mic într-un vas de inox. M-am gandit la tine :) Am gândit, desigur, ca e cadoul lui de ziua femeii, ca n-a avut timp sa meargă in Mall. Dar feminista din tine va zice ca si aia e gresita, ca ea parea prea toanta sa facă diferența .
    Înțeleg punctul tau de vedere cum ca ni se implanteaza modele, continui sa cred in specializare si in diferente, nu suntem la fel cu ei, nu suntem mai rele decât ei dar suntem diferite.
    Sunt o femeie puternica si fac doar ce îmi place când vine vorba de treburile casnice. Doar ca pentru asta am angajat pe cineva sa facă acele lucruri care nu îmi fac plăcere dar știm amandoi ca trebuiesc făcute ; ghici ce? Am angajat o femeie, nu mi-a trecut nici o secunda prin cap sa fie bărbat.
    Așa ca e corect ca aceste reclame sa meargă către femeii, sa fie cu si despre ele, nu-mi spune ca ne luam modelele de la televizor ca îl arunc pe geam :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am vazut reclama respectiva, insa orice imagine cu un barbat care spala vase cred ca e ok. Ideea e ca nu e bine ca reclamele/posterele etc. sa ilustreze doar ca e de DATORITA femeilor sa faca. E vorba ca traim intr-o societate profund, profund patriarhala, tinerii preiau modele de la parinti dar si de la tv, mai ales generatiile tinere, care sunt crescute cu tv si internet. N-am zis niciodata ca noi, femeile am fi mai bune decat barbatii:) Suntem bune si rele, la fel ca si ei. Nu stiu daca ne luam sau nu modele de la tv., dar luam comportamente, idei, norme sau prejudecati/stereotipii deghizate in norme. si sincer! Nu definesc .femeie puternica. femeia care alege ea ce treburi casnice sa faca.,, Mie imi place sa fac treburi casnice, dar nu crd ca mi-ar placea ca partenerul meu sa nu faca pe considerente ca e treaba de femei. Logic ca ai angajat o femeie.. Anunturile pt,. menjere suna toate la fel. De cand e lumea, femeile au fost cele care au ingrjit, au curatat, au gatit. E sfanta ideea ca femeia sfinteste locul si ca ,,mana de femeie" e un must. Am o prietena in Austria, care a angajat un tip pentru menaj. Respectivul avea nevoie de bani iar altcva nu putea sa faca. Doar ca la noi e rusinooos ca un barbat sa faca menaj sau sa lucreze ca ingrijitor. Totul tine de mentalitati. cu cat mai traditionale, cu atat mai rau pt. generatiile tinere, care asteapta modele bune. Si nu pot sa ma abtin sa nu zic: NU e deloc corect/ etic/ moral ca reclamele cu detergenti & co. sa mearga catre femei. Ambele genuri sunt fiinte sociale, se presupune ca traiesc in medii sigure si curate. Ce ne faceam daca in Romania toate femeile erau de cariera ai erau tot timpul plecate si barbatii ar fi fost aia mai ,,legati de casa"? S-ar fi facut reclame pentru ei. Eu cred ca orice reclama care se adreseaza activitatilor ce pot fi exercitate la fel de bine de ambele genuri, sa existe un echilibru, nu o mie de reclame care arata ca femile trebuie sa fie super stresate ce detergent aleg, ca daca iau unul prost, sotul le paraseste pt. aia care e destul de desteapta cu privire la munca domestica si alege un detergent bun etc., sau ca femeile trebuie sa curete (eventual, dupa toata familia). Ce timp mai ramane femeilor care fac singure treaba in casa? Te rog sa urmaresti, cu privire la discutia noastra, care mi se pare productiva si e bine venita. :) https://www.youtube.com/watch?v=vTYhIKVp_3Q

      Ștergere