miercuri, 14 decembrie 2011

Din aventurile frăției Bergenbier. Episodul 1 - “O bere bună se bea cu măsură”

O bere bună se bea cu măsură, altfel poate duce la experiențe coșmărești. Unul dintre prietenii ”care știu de ce” se află în această situație fără scăpare. Să aflăm, dar, ce i s-a întâmplat.

Bărbatul se trezește dis-de-dimineață, ca într-un vis erotic de neuitat, într-o cameră aparținând unei femei probabil superbe. Decorul este revelator: lenjeria de pat din saten, corpurile de iluminat, rama de pe noptieră, panglica de la perdea și papucii de la baza patului sunt toate roz. Aceasta nu poate fi decât camera unei păpuși Barbie sau unei femei sexy, oricum frumoase. 

Bărbatul, despre care ne dăm seama repede că nu știe unde se află, este la început speriat și uimit de cătușele din blăniță roz cu care este prins de patul din fier, apoi teribil de satisfăcut de ceea ce pesemne că i s-a întâmplat. Este de ajuns să îi privim zâmbetul lung și larg ca să înțelegem acest lucru. El se întinde răsfățat și proiectează cu un gest șmecheresc pantalonii care se aflau încă pe pat.

În zgomotul apei de la duș, eroul nostru caută indicii despre femeia cu care și-a petrecut noaptea și care va ieși dintr-un moment în altul din baie. Mare îi este satisfacția când întrezărește ceea ce ar putea fi o pereche de chiloți roșii din dantelă sub cearșaf și, foarte mulțimit de descoperire, se gândește să îi analizeze mai bine. Totul începe să se desfășoare foarte rapid, ca într-un film de groază. Uimire totală! Chiloții au măsura XXL.

Ușa se deschide și eroul nostru este înspăimântat de arătarea ce i se înfățișează. Nu o vedem, dar ne-o putem imagina din disperarea cu care bărbatul vrea să rupă cătușele și să evadeze. Să fie gorilă, să fie vrăjitoare, să fie vreo lighioană? Nu știm. Singurele indicii care ne rămân sunt cele ghicite din mărimea chiloților.
Povestea nu are deznodământ, dar acesta este conținut în morala “O bere bună se bea cu măsură” care revelează un sfârșit terifiant.

Această reclamă, ca multe altele din seria Bergenbier, ne vorbește în primul rând despre imaginea caricaturală a femeii supraponderale cu care este exclus să vrei vreodată să faci sex, treaz fiind. Numai beat mort ai putea comite o astfel de eroare. Spre deosebire de femeia 90/60/90 (femeia etalon), pe care îți imaginezi că o dezbraci din prima secundă și o faci fericită din noapte până-n zori de zi, femeia supraponderală este dizgrațioasă și periculoasă, opusul idealului feminin. 

În al doilea rând, mai putem învăța din reclama aceasta că bărbatul, dragul de el, ar fi un responsabil dacă nu ar bea peste măsură berea îmbietoare, spre deosebire de femeie care nu se poate lăuda cu uzul rațiunii. Ea nu este decât o o ușuratică gata să pângărească bărbatul după ce l-a ademenit în cuibușorul ei de nebunii.

În al treilea rând, și cred că nu ultimul, bărbatul poate arăta oricum. Poate fi neras, neepilat (în alte reclame din frăție burtos)... Prietenii lui, cu care se aseamănă, știu de ce. El are alte calități care trebuie puse în valoare și acestea nu au nicio legătură cu trăsăturile fizice. Bărbăția este de ajuns, voința și caracterul spun totul. 

Este o excepție această reclamă la Bergenbier? Nu! Reclamele ofensatoare sunt regulă. Nu este prima dată când femeia este fie ușor de prostit, cu intelect îndoielnic (îi putem duce de Crăciun un câine vagabond cadou când uităm numărul berilor cu prietenii și o facem să creadă ca era o surpiză pregătită din timp), fie urâtă, grasă și bătrînă (femeia care, printr-o încurcătură, ajunge în camera celui care este luat în bășcălie de prieteni pentru că ar putea face sex cu așa ceva), fie obiect de asortat cu unul dintre “cei mai bărbați dintre bărbații români”. Nici soacra nu scapă, este unul dintre motivele de bășcălie invocat la bere.
Cam ce-am mai putea înțelege din aceste reclame?

Simona N.

7 comentarii:

  1. Foarte misto comentariul. Felicitari! Uneori imi pare ca adevaratul slogan al acestei companii e Hate Women! Drink our Beer!

    RăspundețiȘtergere
  2. E clar că în spatele sloganului Bergenbier se ascunde o altă idee. Din punctul meu de vedere, ideea este legată de frația între bărbați. Mie îmi pare că sloganul ascuns este: „Iar am comis-o!” care poate continua cu „Totul e bine când se termină cu bine!”. Fiecare bărbat (n-aș vrea să generalizez totuși) care vede reclama își spune: cu toții am pățit-o la beție (să nu mai știm ce facem și cum de s-au întâmplat unele lucruri, să regretăm, să uităm de cadoul de Craciun etc.) și cu toții am scăpat cu viață (cu basma curată) din asta.
    Trebuie totuși să mă gândesc mai bine pentru că există și reclamele Bergenbier pentru ziua bărbatului care par că spun altceva. Oricum, cred ca e un episod aparte din evoluția reclamei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest articol poate fi considerat un exemplu de misandrie.

    Cred că orice persoană normală ar susține că nu e OK să profiți de o om ( bărbat sau femeie ) amețit de băutură. Articolul susține în schimb că dacă fata-i grasă și urâtă nu e nici o problemă, doar și ea are nevoie de iubire. Felicitări. Ați dus feminismul acolo unde majoritatea oamenilor cu scaun la cap nu vor să ajungă. :)

    Disclaimer:
    Da, comentariu este un pic exagerat față de conținutul articolului, dar diferența dintre reclamă și articol este mult mult mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alex, îmi pare rău de faptul că tu consideri această analiză exemplu de misandrie! Bine, nu ar trebui să îmi pară rău de nimic. Persoanele ca mine, care nu sunt normale și nu au scaun la cap, așa cum spui tu, nu au nici păreri de rău, nu?

    Argumentele tale nu stau în picioare. Cine a spus că femeia din reclamă a profitat de bărbat? Poate a fost invers, iar bărbatul nu își mai aduce aminte ce s-a întâmplat. Eu nu am spus decât ce pare că au vrut să transmită realizatorii reclamei (“Această reclamă…ne vorbește…despre”), nu ce cred eu că s-a întâmplat cu adevărat în poveste.

    În ce privește partea despre femeia supraponderală, la fel, nu am făcut decât să expun imaginea și idea transmise de realizatorii reclamei.

    Comentariul tău este exagerat din punctul meu de vedere, dar, dacă nu ar fi așa, nu am afla ce avem de reparat unii la ceilalti, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Alex,

    Am citit în fugă comentariile tale la unele reclamele analizate pe acest blog și constat (îmi pare rău dacă greșesc) următoarele:
    - Asociezi feminismul cu misandria, ori feminismul nu înseamnă ura pentru bărbați, înseamnă altceva. Oare ce înseamnă cu adevărat pentru tine feminismul? Dex spune că feminismul este o “mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate”.
    - Crezi că feministele vor să se simtă superioare bărbaților, ceea ce nu este deloc adevărat . Exemplu: “Dar probabil voi (feministele) considerați că astfel de metode ajută cu ceva sau vă fac să vă simțiți superioare...”.
    Aceste două idei ale tale, cum că feministele sunt misandre și vor să fie superioare bărbaților, nu mă miră deloc. Sunt primele idei care le-au venit celor ce au fost împotriva feminismului, încă de la apariția lui.
    - Ai un discurs care nu mă încântă deloc, gen: “tu tot repeți prostia asta...”, “tu chiar comentezi doar ca să comentezi”, “am acuzat doar metoda asta tâmpită”, “inteligența dvs. este orbitoare” etc. Nu ne subestima, pricepem care este implicitul, nespusul din comentariile tale. Eu aș prefera să fii mai responsabil și să îți asumi ceea ce vrei să spui. De exemplu, când spui “cred că orice persoană normală ar susține”, mă faci de fapt anormală. Când spui “Ați dus feminismul acolo unde majoritatea oamenilor cu scaun la cap nu vor să ajungă”, spui că nu am/avem (noi feministele) o judecată dreaptă, că nu sunt/suntem înțelepte. Nu te mira că traduc spusele tale, când folosești implicitul, inviți interlocutorul să descifreze mesajele tale. Mesajele tale sunt jignitoare pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Simona Necula
    Comentariul tău este exagerat din punctul meu de vedere, dar, dacă nu ar fi așa, nu am afla ce avem de reparat unii la ceilalti, nu?
    Ți-a scăpat disclaimer-ul. Am spus chiar eu că este exagerat și a fost făcut doar ca să scoată în evidență exagerările din articol.

    Am citit în fugă comentariile tale
    Probabil că acolo e problema, pentru că:
    - nu asociez feminismul cu misandria
    - nu cred că feministele vor să se simtă superioare bărbaților
    - discursul meu se bazează pe ce am citit și pe ce răspunsuri am primit.

    Chiar tu ai recunoscut că mi-ai răspuns după ce ai citit "în fugă" ce am scris.
    Dacă citeai cu mai multă atenție vedeai probabil că m-am luat doar de exagerări, de afirmațiile fără nici o bază și/sau jignitoare la adresa cititorului(oarei) articolului.

    Oare ce înseamnă cu adevărat pentru tine feminismul? Dex spune că feminismul este o “mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate”.
    Exact asta înseamnă. Egalitatea în drepturi. A fost undeva unde am lăsat să se înțeleagă altceva ?

    Exemplu: “Dar probabil voi (feministele) considerați că astfel de metode ajută cu ceva sau vă fac să vă simțiți superioare...”.
    Deci faptul că am criticat metodele folosite ți-a sugerat că eu cred că vreți să păreți superioare ? Unde-i logica acestei intrepretări ?

    Sunt primele idei care le-au venit celor ce au fost împotriva feminismului, încă de la apariția lui.
    Îmi atribui lucruri pe care nu le-am făcut. E problema ta dacă vrei să mă prezinți ca un dușman de clasă. Eu, ca fiu de mamă divorțată, soț și tată de fetiță nu pot decât să respect femeilor. Problema ta este probabil faptul că solicit același respect și pentru bărbați și că mi se pare stupid să aplici dublu standard când judeci o situație.
    Apropo, dacă era o femeie legată de pat în reclama asta probabil că ași fi strgat toate "VIOL". :(

    Eu aș prefera să fii mai responsabil și să îți asumi ceea ce vrei să spui.
    Și eu aș prefera să citești ce scriu, nu să interpretezi aiurea părți din comentarii.

    Mesajele tale sunt jignitoare pentru mine.
    Articolele pe care le-am comentat sunt jignitoare pentru mine. Asta se urmărește ?

    Oricum, o să-ți atrag din nou atenția asupra disclamer-ului și îmi cer scuze pentru textele care par jignitoare. Așa cum am spus, am urmărit doar să atrag atenția. Ciudat cum te-ai atacat repede când nu am făcut decât să răspund cu acceași monedă, dar tot nu ai priceput ce spuneau restul comentariilor mele de fapt.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alex,

    Problema nu este că am citit eu în fugă comentariile tale (fii sigur că a fost suficient fără să fac analiză pragmatică) sau că ai considerat exagerări niște afirmații și ai încercat să le combați programat exagerat…Problema este discursul tău jignitor la adresa interlocutorilor tăi. La cele vechi adaug unele noi: “eu aș prefera să citești ce scriu, nu să interpretezi aiurea părți din comentarii” (eu nu citesc ce scrii și în plus mai și interpretez anapoda...), “tot nu ai priceput ce spuneau restul comentariilor mele de fapt” (tot nu am priceput...știu că știi ce ai vrut să spui prin asta, nu te consider incapabil să înțelegi ca să trebuiască să îți explic). Faptul că îți ceri scuze pentru textele care “par” jignitoare, că nu vrei să recunoști că sunt jignitoare, spune multe.

    Nu o să stau să iau fiecare frază în parte și să despic firul în patru, din experiențele celor ce au comentat pe blog văd că oricum nu ții să ajungi la un numitor comun cu nimeni, ci numai să îți impui punctul de vedere cu orice preț încercând să deturnezi sensul frazelor. Când spui “Dar probabil voi (feministele) considerați că astfel de metode ajută cu ceva sau vă fac să vă simțiți superioare...” asta spui, că feministele vor să se simtă superioare. Nu dau mai mult de un exemplu.

    În ce privește discuțiile cu tentă personală. Nu cred că are sens să discutăm din ce familii venim și să justificăm astfel respectul sau lipsa noastră de respect pentru semeni. Știu că mulți oameni o fac…

    Nu simt nevoia să caut niciun dușman, cu atât mai puțin un “dușman de clasă”. S-au dus vremurile alea, sper! Nici eu și nici feministele nu avem acest scop. Chiar scopul blogului este altul. Eu una, am lucruri mai interesante și mai frumoase de făcut în viață!!!
    Nu mă atac pentru că nu simt că am de ce!

    RăspundețiȘtergere