miercuri, 21 decembrie 2011

Lemarco Alb

Avem această reclamă din 2008 care nu încetează să uimească prin tratamentul extrem de ofensator la adresa femeilor. În ea apar două personaje: un bărbat şi o femeie. Rolurile pe care ei le interpretează sunt stereotipizate la maxim.

Personajul masculin, interpretat de actorul Florin Piersic, este în centrul atenţiei. Spotul publicitar este gândit să pară înregistrarea video a unui amator care ne face o mărturisire. 
Personajul feminin este o tânără fată care rămâne mută pe tot parcursul reclamei. Este tânără,tăcută, aproape dezbrăcată, docilă şi…în loc de cap are o mare prăjitură!

Bărbatul ne face următoarea mărturisire: nimic nu i-au plăcut mai mult în viaţă decât femeile şi prăjiturile. Şi tocmai a cunoscut-o pe Veronica,
femeia – prăjitură. Creatorii reuşesc să îmbine în acest spot publicitar două ipostaze stereotipe ale femeilor din reclame: femeia ca obiect sexual şi femeia gospodină. La începutul reclamei tânăra se plimbă în bucătărie prin spatele lui Florin Piersic bătând de zor un aluat (probabil un aluat de prăjitură).


Când Florin Piersic o cheamă, ea vine şi se aşează alături de el pe canapea. În acel moment reclama ne provoacă dubla oroare: vedem că fata are un tort în loc de cap şi îl vedem pe Florin Piersic cum se năpusteşte asupra ei şi o strânge pofticios la pieptul lui. Fata nu se zbate, nu se apără, face doar un gest involuntar cu mâinile în semn de respingere şi repulsie. 

Stereotipurile de gen sunt duse la extrem în această reclamă. Bărbatul este matur, un om în toată firea şi mai ales foarte viril. Masculinitatea lui se manifestă printr-o hiper-activitate sexuală şi o impulsivitate care îl face să se năpustească asupra femeilor atractive. Bineînţeles, nu atacă orice femeie, ci pe cele tinere, slabe şi aproape dezbrăcate. Diferenţa de vârstă dintre el şi „prăzile” sale nu este decât dovada atractivităţii sale sexuale de invidiat. Apetitul său sexual se îmbină cu apetitul pentru dulciuri, raţiunea pentru care spectatorul se presupune că va cumpăra de la magazin zahărul Lemarco Alb, produsul pe care reclama încearcă să-l promoveze.

Dezumanizarea şi depersonalizarea femeii care apare în acest spot publicitar sunt evidente. Corpul şi capul femeii servesc satisfacerii celor două plăceri ale bărbatului: satisfacerea lui sexuală şi plăcerea lui de a consuma dulciuri. Femeia este un obiect, un instrument, un mijloc pentru ca bărbatul să-şi împlinească plăcerile cele mai elementare. Ea nu este cineva, o persoană, ea este ceva, un trup cu un mare tort pe umeri.

Reclama este grotescă. Paradoxal, ea se adresează publicului feminin de vârsta a doua şi a treia, cel care găteşte în mod obişnuit prăjituri în casă. Ar fi trebuit ca reclama să le provoace râsul consumatoarelor? Sau invidia că nu se află în locul fetei atacate de potentul Florin Piersic? Orice şi-ar fi propus, la o analiză mai atentă puteam vedea că reclama este profund jignitoare pentru femei.

Tudorina M.

2 comentarii:

  1. Era culmea să se constate că de fapt reclama face mișto doar de Florin Piersic. Nu, trebuia să se considere că el este reprezentantul tuturor bărbaților și că reclama este jignitoare pentru toate femeile.
    De fapt articolul este jignitor pentru oricine stă un pic să analizeze reclama.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alex: 1. Din nou, acesta este un blog despre percepțiile femeilor consumatoare. Intre intentiile si tinta unei reclame si modul in care ea e perceputa deseori se casca prapastii. De altfel concluzia articolului e clara "orice si-ar fi propus, reclama e jignitoare pentru femei". Dacă respectivii "creatori" au vrut să "facă mișto doar de Florin Piersic" au facut-o in dauna lor: pentru ca toate femeile carora le-am aratat aceasta reclama au fost revoltate: de cum apare femeia prezentata in ea si de cum...interactioneaza Florin Piersic cu ea (de fapt, cu corpul ei, daca se poate cat mai descoperit- partea esentiala a femeilor in publicitatea romaneasca..capul ei e doar un tort... din care poate sa se infrupte linistit barbatul din reclama...presupunem si din corp la fel... desi femeia numai incantata nu pare- cel putin limbajul corpului ei asta imi transmite. Minunate simboluri, nu?). Grupul tinta pentru zahar presupunem ca este compus in mare parte si de femei. Ei bine, autoarea articolului, femeie consumatoare, asta vede in aceasta reclama. Reclama aceasta a considerat-o ofensatoare, a scris despre asta. 2. Tudorina a scris clar ca stereotipurile de gen (de ambele sensuri) sunt duse la extrem in reclama. De unde deduci tu ca Piersic este analizat ca reprezentantul tuturor barbatilor in sensul propriu, nu stereotipal (precizat), nu imi este clar. 3. De fapt comentariul tau este ...nepotrivit pentru oricine a inteles sensul acestui blog.

    RăspundețiȘtergere