vineri, 13 ianuarie 2012

Crama Murfatlar


Recunoaşteţi povestea, desigur. Ea este tânără, frumoasă dar....cam proastă. El, expertul, este plin de cunoştinţe pe care trebuie să i le împărtăşească ei, pe un ton galant şi indulgent. Ea, femeia, nu înţelege nimic despre vinuri. Compară vinul cu ce îi e la îndemână minţii ei de femeie, aşa cum o văd publicitarii: cu o geantă. Discursul ei e undeva la nivel de liceană care nu a prea fost prezentă la orele de limba română: vinul e „marfă” şi „fresh”.

Mai mult ca sigur eu nu am ce căuta în Crama Murfatlar, în primul rând pentru că, ce revelaţie, nu mi s-a întâmplat niciodată să îmi aleg vinul după asemănarea sa cu geanta, fardurile, parfumul sau pantofii mei (repere fundamentale de comparaţie pentru femei, se pare). În al doilea rând, sfaturile domnului răbdător, „singurul specialist din cramă”, care crede că vinul trebuie să îmi sugereze fân cosit, nu mă conving.  Dacă experienţa lui în vinuri este arătată prin posibilitatea de a recurge la comparaţii nostalgico-pastorale multumesc, dar refuz, m-am lovit destul de tipul acesta de discurs în culegerile de comentarii demodate, la BAC.

Dar, doamnelor, nu disperaţi! Dacă aveţi un nivel al discursului demn de corijenţe la limba română şi sunteţi iremediabil rătăcite în faţa rafturilor cu vin, asta nu înseamnă că bărbaţilor le pasă. Pentru că ceilalţi doi domni din reclamă o urmăresc pe ea zâmbind. Nu disperaţi vă spun, observaţi cum intră în acţiune un al doilea domn care, nederanjat de lipsa de cunoştinţe şi gramatică- bărbaţilor nu le pasă deloc de cestiunile acestea- se va oferi galant să vă care plasa conţinând sticla de 750ml de vin. Şi cu asta, fir-ar să fie de treabă, avem nevoie de ajutor!

Aviz deci amatoarelor: în Cramele Murfatlar nu au ce căuta femei care se pricep la vinuri (nu are loc acolo decât un singur specialist pe care trebuie să îl ascultăm), nici femei care nu sunt frumoase sau care nu poartă fuste scurte, nici femei care pot vorbi o limbă română corectă, nici femei capabile să îşi care singure sticla de vin....hmm, cred ca sunt destul de multe femei excluse, nu? Găsim noi vin prin alte părţi.

Alice I.

Un comentariu:

  1. Daca nu e fan proapat cosit in amiaza unei veri toride...nu m-a convins...si nici la BAC nu cred ca are sanse.
    Eu ma intreb serios daca nu ar fi fost mai eficient sa puna un semn "femeile nu au ce cauta aici, in caz ca intra le vom trata cu dispret"- ar fi scutit niste bani, ca mesajul este acelasi

    RăspundețiȘtergere