luni, 10 decembrie 2012

INTRO Video Nu publicitatii ofensatoare!

Să păşim cu grijă înspre universul minimalist al reclamelor?
Mai bine să păşim în afara lui....




Universul femeilor din reclame este mai degrabă minimalist. Femeile sunt preocupate de frumuseţe, treburi casnice, creşterea şi îngrijirea copiilor. Adică preponderent de, să le spunem, “casă” şi “acasă”. Femeile sunt fiinţe private.
Eroare, însă!

Universul cotidian al femeilor este mai complex decât ne arată reclamele. Este unul în care spaţiul privat şi cel public interferează. Nu discutăm aici dacă intersecţia declanşează un echilibru sau nu. Este un alt scenariu. Să rămânem la întretăiere. Cea puţin sau deloc observabilă “ochiului” reclamelor ori celui al advsertiserilor. 
Reclamele construiesc o lume reducţionistă. Când nu bagatelizează, încearcă să introducă femeile într-un soi de mulaj prestabilit, fără legătură cu “modelul”. Îmi aduc aminte întocmai de Patul lui Procust. Femeile, nu sunt aşa? Nu încap acolo? Lasă că ne descurcăm noi, le “decupăm” noi să corespundă proiecţiei noastre despre rolurile şi menirea femeilor în lume.   

Ce facem cu femeia publică? Ne prefacem că ea nu există?
Cam da este răspunsul reclamelor care valsează cu graţie înspre potenţialele consumatoare.

Ce poţi face tu când te uiţi la astfel de reclame?
Ridici din umeri şi te încrunţi cu amuzament şi nedumerire. Apoi te întrebi. Unde sunt eu în toată această poveste.....? 
Răspunsul reclamelor vine într-o clipită: nu eşti acolo. Pentru că reclamele au legătură mai degrabă cu femeile imaginate.

Oana Băluţă

5 comentarii:

  1. MARCA "AMERICAN APPAREL" VA SPUNE CEVA? SA VEDETI ACOLO RECLAME OFENSATOARE. PUTIN SPUS DE FAPT

    RăspundețiȘtergere
  2. Publicitatile astea cu femei sunt de parca numai barbati ar privi la televizor! Oare de ce femeile nu iau atitudine? Nu le deranjeaza ce vad barbatii ca se arata despre alte femei?... sau despre ele? Oare e normal ca barbatii sa priveasca mereu la astfel de femei si sa-si formeze idei preconcepute-n cap? Oare femeile nu sunt geloase pe ce vad? De ce totusi nu se ia atitudine? De ce femeile care se dau publicitatii se vand mincinos? De ce s-a exacerbat acest fel de publicitate in tara noastra?

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici vad 2 lucruri care ma nelamuresc:
    1. Daca este 1 martie si protagonista nu este multumita de cadou de ce il accepta? Daca te auto-numesti feminista de ce accepti cadouri cu ocazia unei zile a femeii, nu este discriminare pozitva?
    2. De ce vin femei cu pancarde mai feminine decat prevede legea :)) adica serios vreti sa faceti cunoscuta o problema serioasa a societatii dar voi folositi creionele colorate si floricele:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim 1: femeile iau atitudine, dovada chiar acest blog...nu este nici singurul blog pe care se scrie pe acest subiect. Mai mult, acum aveti ocazia sa cititi si doua volume cu femei care "iau atitudine".
    http://nupublicitatiiofensatoare.blogspot.ro/2013/04/catalogul-reclamelor-ofensatoare-si.html

    Problema este una mai degraba de "spatiu" si "ocazie" pentru a lua atitudine. De aceea am creat acest blog, pentru a crea un spatiu pentru atitudini, iar el se bucura de succes. In cadrul industriei publicitare normele sunt destul de patriarhale iar departamentele de creatie sunt mai ales masculinizate astfel incat "din interior" va fi mai dificila schimbarea. De aceea este nevoie de spatii si ocazii in care mai multe femei sa reactioneze, pentru ca daca au aceste spatii si ocazii, dupa cum se vede, reactioneaza

    @ Anonim 2: Ca idee, credem ca doreati sa comentati la acest videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=CxL86ZZwX5s Nelamurirea 1- stiti expresia "a despica firul in patru"? Doream sa transmitem ce cadouri am prefera de 8 martie si ce abordare a zilei de 8 martie, in general. Nu sa dam cuiva cu un cadou in cap. Desi era si asta o idee :) 2. Cum adica "mai feminine decat prevede legea"? Sa intelegem ca pancartele trebuie sa fie "serioase si masculine" pentru a fi luate in serios? Hm...nu credem ca standardul ar trebui sa fie masculin.

    RăspundețiȘtergere