sâmbătă, 1 decembrie 2012

Vodka Tazovsky

Un bar, un tip la bar, un tip la bar cu un pahar de votca. Până aici, nimic spectaculos. Şi nici ofensator, însă situaţia nu putea să se menţină aşa pe durata întregii reclame, că doar singurele criterii de calitate şi inedit în publicitate au devenit promovarea stereotipurilor şi a situaţiilor ofensatoare pentru femei. Iar această reclamă nu numai că nu se lasă mai prejos, dar ţinteşte un loc fruntaş în clasamentul de specialitate.

Ca atare, domnul în cămaşa bleumarin zâmbeşte şăgalnic atunci când aude o voce lascivă (cum altfel?) întrebându-l dacă e „singurel” (diminutivele pitzi n-ar putea lipsi din cadru), însă rânjetul îi cam îngheaţă atunci când o vede pe EA: diva blonda siliconată, decoltată şi cu mini căţelul la subţiori. Dar de ce să te opreşti aici când poţi fi şi mai ofensator? O singură privire către avalanşa de votcă din pahar îi oferă tânărului o incursiune în viitor, unul destul de sumbru, în care ea se plictiseşte teribil în timp ce el admiră cult panorama unui oraş; în care ea încearcă să schieze pe tocuri şi în fustă mini în timp ce el se bucură, echipat corespunzător, de o zi frumoasă de iarnă la munte; în care ea vorbeşte tare la telefon şi salută actorii de pe scenă în timp ce el urmăreşte atent piesa de teatru; în care ea dansează „sexy” pe lângă bunicuţul înfiorat de desfrâul la care e martor, spre groaza nepotului. 

Dispreţul şi oripilarea faţă de acea fiinţă inferioară i se citeşte pe faţă la fiecare secvenţă, determinându-l în final să încerce să scape de ea. Nici această secvenţă nu putea să scape de creativitatea publicitarilor, aşa că mai e aruncată o mică pastilă: atunci când bărbatul îi spune că e surdo-mut, ea îi încearcă văzul cu mâna. De unde ar trebui sa tragem (din nou) concluzia că femeia e proastă şi confundă surzenia şi muţenia cu orbirea. Să recapitulăm: el o aude, întoarce capul, dar este isteţ şi îi spune că e surdo-mut. 

Sloganul acestei mărci o fi “Intelligently distilled” („Distilata intelligent”), dar reclama este oricum altcumva, mai puţin inteligentă. Pentru că inteligentul trezit la realitate de votcă spune că este surdo-mut. Pentru că foloseşte stereotipuri ieftine despre femeia tută, blondă, siliconată, superficială, cu fusta de o palmă şi decolteul de vreo trei, cu geanta pe cot şi căţeluşul sub braţ, care nu apreciază elementele culturale, călătoriile şi nu ştie să se comporte altfel decât ca o dansatoare de striptise. Pentru că este ofensatoare. 


Ioana D.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu