joi, 21 iunie 2012

Helpnet

Femeile deștepte au pielea mai frumoasă…

Trecând pe la Foișorul de Foc, în stația de autobuz 135, lângă biserica Oborul Vechi (Doamne apără și păzește !!!), am o revelație. Nu, nu cea a existenței lui Dumnezeu, aș fi vrut-o eu, ci cea a propriei neputințe: sunt și proastă și urâtă, imi zic, plină de furie si frustrare !!! Unu, pentru că nu știu unde să îmi cumpăr produsele cosmetice si doi pentru că nu am pielea frumoasă ca în reclama de pe stâlpul din fața mea. Simt o oarecare indignare și, cu ultimul neuron rămas, mă chinui să îmi amintesc ce voiam să fac. A, da, o poză cu obiectul și subiectul revelației mele.

Doamnelor și domnișoarelor, iată ce ne spune explicit farmacia Help Net într-o reclamă extrem de inspirată: “Femeile Deștepte au Pielea mai Frumoasăˮ. Un spate frumos și o piele estetic tatuată, îmi expun o afirmație pe care nu mă așteptam deloc să o întâlnesc în cale-mi, așaaa, ca o evidență. Ce implică această afirmație ? Vom vedea. Cum nu vreau să fiu radicală și să mă iau de cuvinte de dragul de a mă împotrivi cu orice preț “creatorilorˮ de publicitate, caut să mă lamuresc înainte de a fi prea cârcotașă, zău! Dau niște căutări pe internet să văd ce a fost în capul realizatorilor publicității. Le acord prezumția de nevinovăție și îi las să se explice, să ne spună care e ideea campaniei, ce însemnă “femeie deșteaptăˮ și “piele frumoasăˮ. Plus că mor de curiozitate să aflu unde mă clasez, DA !

Iată ce ne spune, într-un comunicat de presă, Monica Popescu, PR executive Help Net : “Femeia moderna este din ce in ce mai bine informata si constientizeaza ca dermatocosmeticele ii ofera sansa de a face totul pentru frumusetea ei. Pentru femeile destepte din Romania, Help Net propune un nou concept de ingrijire - Dermotherapy. Este locul dedicat frumusetii si ingrijirii speciale in farmaciile Help Net, unde primesti consiliere de specialitate si unde gasesti toate marcile serioase de dermatocosmetice, care iti iau pielea in serios. La Help Net in primavara acesta femeile destepte stiu cum sa aiba grija de pielea lor. Pentru ca ele vad dincolo de aparente si nu se lasa inselate de borcanase colorate si frumos mirositoare, cu cremute ieftine si indiferente fata de particularitatile pielii lor. Femeile destepte stiu ca obrazul subtire cu dermocosmetice se tine! Si, pentru ca vor solutii eficiente, vor alege intotdeauna produsele de ingrijire a pielii de la raioanele cu dermocosmetice din Farmaciile Help Net, in defavoarea cremutelor de la supermarket.ˮ

Deduc din declarație că femeia deșteaptă este femeia informată care conștientizează faptul că dermatocosmeticele sunt soluția pentru o piele frumoasă. Femeile care nu s-au informat deja și nu au aflat acest lucru sunt proaste. Vă întreb din timp, ca să nu vin cu valuri de nedumerire la sfârșit : Voi unde vă situați? Dar să continuăm! Soluția pentru o piele frumoasă a unei femei deștepte este conceptul Dermotherapy (mers în farmaciile Help Net la unul dintre consilieri si cumpărat produse care “iti iau pielea in seriosˮ ). Femeile deștepte văd dincolo de aparențe, nu se lasă păcălite de design-ul altor produse frumos mirositoare și ieftine din supermarket. Deci femeile deștepte cumpără produse dermatologice scumpe de la Help Net! Pot să presupun că aceste achiziții ar jupui de piele (la figurat vorbind) orice femeie săracă. O femeie săracă nu poate cumpăra aceste produse și, prin urmare, nu poate spera la frumusețea și deșteptăciunea invocate de Help Net. O femeie săracă se poate împăca cu gândul că este și urâtă și proastă. Ce trist, nu ? În schimb, femeile deștepte, cu bani, care vor o piele frumoasă, sunt și mărinimoase și nici nu au obraz gros, căci ele au învățat că “obrazul subtire cu dermocosmetice se tineˮ. Să ne înțelegem, femeile deștepte au obraz subțire, sunt bine crescute, au purtări frumoase, se ghidează după principiul “Obrazul subțire cu cheltuială se țineˮ și dispun de mijloace corespunzătoare pentru pretenția numărul unu pe care o au, aceea de a avea o piele frumoasă.

Femeia Help Net (dați-mi voie să o numesc așa pentru a-mi simplifica sarcina) este, în concluzie, o femeie deșteaptă, frumoasă, informată, cu buget frumos, care cumpără produse scumpe de la Help Net și nu din altă parte. Restul femeilor sunt contrariul acesteia, proaste, urâte, neinformate, sărace, care cumpără (dacă au cu ce) produse de supermarket (implicit ieftine, frumos mirositoare și înșelătoare la privit). Aș vrea să trag o concluzie, dar nu vorbind despre mine (în primă fază), ci despre mama și bunica. Help Net le jignește profund căci ele nu au fost îndeajuns de deștepte cât să cumpere produse de la Help Net. Bunica, Dumnezeu s-o ierte, nici n-a apucat “epocaˮ Help Net. Generația ei de femei nu a posedat deșteptăciune după Help Net. Mama, până nu demult, ca și bunica, prefera cosmeticalele din folclor și nu produsele dermatologice. În ce mă privește, m-aș da mare, ca să mă simt deșteaptă și frumoasă (adică prelucrată în fotoshop ca domnișoara din reclamă), că îmi cumpăr produsele cosmetice de la cei mai mari creatori de pe pământ. Dar n-o s-o fac pentru că nu simt nevoia să cred în frumusețea prelucrată și cosmetizată de care vorbește Help Net și nici nu mă simt proastă pentru că nu am intrat în farmaciile lor. Nici n-o s-o fac vreodată!

Ce ziceți, doamnelor și domnișoarelor, vă afectează această reclamă, vi se pare jignitoare sau vi se pare corectă și normală? Alergați spre farmaciile Help Net chiar acum sau vă gândiți, ca și mine, că deșteptăciunea și frumusețea nu au nici în clin nici în mânecă cu afirmațiile promovate de acest lanț de farmacii? Eu le-am acordat prezumția de nevinovăție înainte să le citesc declarațiile, ei nu s-au gândit la mine în momentul în care și-au conceput reclama. Nu cred că au cugetat nici măcar la femeia care le cumpără cu adevărat produsele și care s-ar putea gândi că, dacă nu s-ar cremui cu produse de la Help Net, n-ar mai rămâne nimic din frumusețea și deșteptăciunea-i inventate. Nu cred că s-a gândit nici la adolescenta care nu are bani și care este arhiîmbibată de astfel de reclame care încearcă să o învețe că perfecțiunea fizică și creierul dezvoltat au legătură cu niște branduri “serioaseˮ. Păcat și urât !

Simona N.


Un comentariu:

  1. super tare, ai perfecta dreptate! e o mare problema in conceptul acestei campanii!

    RăspundețiȘtergere