sâmbătă, 25 februarie 2012

11 Football club

Cu ocazia deschiderii,acum câteva zile, a unui magazin de echipamente de fotbal în Nantes, 11 Football club lansează pe internet și o reclamă sexistă. 

Este vorba despre o scenă în care, o femeie pe care o ghicim dezbrăcată, cu buzele cărnoase abundant rujate, cu părul vopsit roș, cu privire provocatoare, îngenunchind în fața unui bărbat, pare că face o felație. După o primă etapă, așteaptă curioasă evaluarea: “Deci?”. Bărbatul, emoționat, răspunde vrăjit: “Genial!“ și, uitându-se în jos,dar nu totalmente satisfăcut:“Îmi place! Dar…”. “Chipeșul domn” nu apucă să aducă nicio obiecție căci experta noastră știe deja ce îi lipseșteși îl asigură miorlăind, jucându-se îndrăzneț cu o suviță de păr, că înțelege și se apucă numaidecât să îndrepte nemulțimirea. 

A doua felație este pe cale de a se produce când realizatorii reclamei ne lămuresc cum că firmei 11 Football club îi place să aibă grijă de clienții săi. Și o face în continuare... Melodia de fundal continuă să ne întrețină imaginația deja bogată.

Abia după ce auzim freamătul de plăcere al bărbatului aflat în pragul orgasmului (bănuim), după ce cadrul se mărește, ne lămurim că suntem de fapt niște minți perverse care și-au imaginat două felații acolo unde nu era vorba decât de o vânzătare care iși ajuta clientul să probeze o pereche de pantofi sport. Da, nu este vorba decât despre o vânzătoare sexy, îmbrăcată cu bustieră, pantaloni și pantofi sport negri, care ajută un domn interesat de fotbal (nu i-aș spune totuși fotbalist), să cumpere o pereche de pantofi sport. Bizar, nici după clarificarea situației, femeia nu pare a se transforma în vânzătoarea din magazine pe care o cunoaștem cu toții. De ce oare? Pentru că încearcă să îl mulțumească propunându-i o altă pereche de pantofi (era să zic felație) cu gesturile unei femei ușoare și pentru că el pare că nu simte clar de unde îi provine durerea din cauza căreia gemuse. “Ce ciudat! ce bizar! şi ce coincidenţă!”, amândoi par că doresc cu totul altceva decât cumpărarea sau vânzarea unui articol sportiv.

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Le Crash, Collectif Radical Anti-Sexisme et Homophobie (Colectivul Radical împotriva Sexismului și Homofobiei), creat în noiembrie 2012, face o plângere împotriva magazinului obiectând faptul că femeia este asociată din nou cu sexul pentru vinderea unui produs. Asociația feministă Osez le féminisme! (Îndrăzniți feminismul!) nu este mai prejos. Ca răspuns, unul dintre reprezentanții societății declară că prin reclamă nu se vrea denigrarea femeii, că aceasta se vrea pur și simplu amuzantă și că este deja prevăzută o nouă reclamă în care un bărbat stă în genunchi în fața unei femei cu picioarele desfăcute. Cu ce ar trebui să ne bucure mai mult o astfel de ipostază? Tot vânzare prin sex  se cheamă, nu?

Simona N.


3 comentarii:

  1. Ma ofenseaza direct si personal absolut toti cei care sint ofensati de reclama asta. Sexul nu are nimic ofensator. Ipocrizia habotnica in schimb ma injura direct.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga domnule Igor Antip, am inteles acest lucru din mesajele de pe facebook. De la mine nu cred ca mai asteptati vreun comentariu. Daca doriti comentarii din partea celorlalti vizitatori ai blogului, va rog sa scrieti clar aici. Din pacate, eu am vazut cat de jignitoare la adresa femeilor sunt mesajele pe care le postati ("Traim intr-o lume cu un destept (Vuiton) si un car de proaste ( cumparatoarele produselor lui)").

    Scopul analizelor nu este sa va ofenseze direct pe nimeni!

    Iata care este scopul blogului, scop anuntat la crearea acestuia:
    "Blogul acesta este dezvoltat ca un spaţiu unde femeile să răspundă publicităţii ofensatoare de care sunt înconjurate. Ne-am săturat de modul în care femeile sunt prezentate în publicitatea românească. Nu credem că suntem singure. De aceea am pornit acest blog: pentru ca vocea femeilor să fie auzită. Misoginismul, sexismul şi stereotipurile de gen din publicitatea româneasca trebuie să primească un răspuns din partea noastră, a femeilor!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai da daca vrei sa faci sex trebuie sa te ascunzi ...pe cand daca vrei sa ucizi pe cineva,cu cat este mai multa lume in jur cu atat mai bine....
    Despre sclavul ala de igor nu ai ce sa spui....nu trebuie decat sa tragi apa la wc si este de ajuns!!!

    RăspundețiȘtergere