marți, 12 iunie 2012

Detergent Coloreria

    Prima reacţie în urma vizionării acestei reclame a fost „Doamne fereşte”. Nu, nu a fost o referire la Dumnezeu; a fost doar un fel de a spune : cum poţi face o astfel de reclamă?! Mereu am fost curioasă să aflu cum gândesc producătorii unor astfel de imagini; ce au în cap atunci când concep aceste reclame. Aparent nimic, în opinia mea.
       Această reclamă este cât se poate de misogină şi stereotipizantă. În primul rând a se observa cum soţul stă lejer  şi savurează din priviri o revistă cu femei, în timp ce soţia vine cu ligheanul plin de rufe pentru spălat. Ea este deranjată de faptul că el stă ca un nesimțit, răsfoind revista, fără să o ajute-prin urmare ia atitudine, cerându-i domnului marele sacrificiu de a da o mână de ajutor cu rufele. Însă revista „Ragazze Focose” se adevereşte a fi mai „puternică” decât soţia. Astfel, soţia, insipidă și neîngrijită, este ridicată și trântită în maşina de spălat de un soț mândru tare de isprava sa. Ați citit bine. Ehhh însă finalul e „cel mai tare”, deoarece în locul ei apare „bărbatul adevărat”, un bărbat de culoare, că na, doar se face reclamă la un detergent de spălat pe nume Coloreria, care oferă „What Women Want”. Care e legătura și logica unor astfel de corelaţii?....Mda...
       Aşadar, în această reclamă avem: misoginism, violenţă, stereotipuri despre bărbaţii de culoare şi stereotipuri despre preferinţele sexuale ale femeilor- femeile gospodine stereotipale visând la masculii de culoare la fel de stereotipali. Nu îmi este clar dacă ni se sugerează că ele visează și să fie trîntite în mașina de spălat de soți grobieni. Ar trebui să ne facă să ne simțim mai bine expresia încurcată a soțului din finalul reclamei?  Mintea publicitarilor-un mister etern.
Totuşi nu înţeleg care este legătura dintre detergentul de spălat rufe şi preferinţele sexuale ale indivizilor?! Ultima oară când am cumpărat un detergent de spălat rufe nu am simţit nimic, nu mi-am dorit nimic...cred ca trebuie să mai încerc....da, îmi place să fiu ironică...cine vine la cumpărături? 

Victoria A.


6 comentarii:

  1. dar reclama anti-avort de prin Bucuresti ati vazut-o? e una la Sala Palatului, se vede din statia de autobuz 178. zice ceva de genul: "si voi si toti ati fost embrioni candva, spuneti nu avortului".
    cred ca femeia este redusa la mijloc de reproducere al speciei, aici, ignorandu-se cu totul optiunea ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PAI LA CE SA TE ASTEPTI INTR-O TARA CA JAMAHIRIA ORTODOXOIDA DE LA DUNAREA DE JOS? DOAR SI STALIN A FOST EMBRION, SI POL POT, SI RAMARU ETC. ETC. ETC. ETC...

      Ștergere
    2. @loliluludi: tocmai am inaugurat şi o secţiune pentru reclamele stradale. Dacă vezi ceva ofensator, trimite-ne poza şi o vom posta!

      Ștergere
  2. DAR CE PARERE AVETI DE ACEASTA "ARTA"?

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2158249/Campaigners-condemn-Vasil-Germanovs-grotesque-beauty-victim-photoshoot-perverse.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creaţii deosebite, ce să mai comentăm...ştirea în limba română aici: http://www.gandul.info/magazin/campania-care-socheaza-bulgaria-o-revista-publica-imagini-cu-fotomodele-desfigurate-de-lovituri-9741444

      Ștergere
  3. Ar fi bine daca cei ce au realizat aceasta "publicitate" sa-si imagineze pentru cateva clipe ca asa se comporta un barbat cu fiica/sora/mama lor. Pentru ca anume asa tip de comportament ii invata ei pe alti barbati, dar si pe femei, care tolereaza asa o atitudine (ca daca asa arata in film, inseamna ca e corect).
    Mai pe scurt - o "creatie" tampita a unor creaturi pe masura.

    RăspundețiȘtergere