miercuri, 29 februarie 2012

Bosch-8 Martie


Bosch se pregăteşte să lanseze o nouă campanie care ne-a cam pus un semn de întrebare. “De 8 Martie, uită de spălatul vaselor şi petrece mai mult timp cu cei dragi”.

Cam aşa sună propunerea pe care Bosch ne-o face în această perioada. Indemnul vine şi cu o serie de explicaţii, “maşina de spălat vase Bosch oferă unei familii de 4 persoane cu până la 45 de minute mai mult timp liber într-o zi. Asta înseamnă 23 de zile libere într-un an.”


Şi aici apare semnul de întrebare. Cui i se adresează de fapt campania? Familiei? Asocierea zilei de 8 martie cu o campanie pentru maşinile de spălat vasele nu face altceva decât să întărească subtil un stereotip. Cele care de 8 martie sunt invitate să uite de spălatul vaselor sunt în mare parte femeile pentru că lor le revine în cele mai multe cazuri sarcina de a se ocupa de spălatul vaselor sau de spălatul hainelor. Poate că în sine Bosch încearcă să confere sub formula “familia” o doză de neutralitate de gen campaniei, însă am vrut să evidenţiem că în spatele unui mesaj la prima vedere simplu se pot ascunde semnificaţii şi legături ceva mai profunde.

Femeile sunt de fapt cele care câştigă cele 45 de minute de timp liber, ele sunt cele care în teorie vor avea 23 de zile libere pe an şi poate că acest aspect ar trebui să fie luat în considerare nu doar atunci când există o ocazie specială, o Zi a Femeii sau o Zi a Mamei pentru că dubla zi de muncă este una continuă, repetitivă pentru majoritatea femeilor, 365/366 de zile pe an.

Oana V.

2 comentarii:

  1. Mare privilegiu sa aduni 23 de zile libere pe an cu atat mai mult cu cat iti vin din scutirea efortului pentru spalarea vaselor. Si daca vestea ti se da si de 8 martie, trebuie sa te bucuri si mai tare. Suna a exceptie demna de pus in rama! Daca stai sa te gandesti si la orele de gatit, de spalat rufe, de plantat legume (dupa caz), ajungi sa crezi ca o tii tot intr-un concediu!

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce ma jigneste si ma enerveaza pe mine reclama asta?

    1. Pentru ca este inca o dovada ca 8 martie, zi care marcheaza lupta pentru drepturi si egalitate de sanse pentru femei, este o aniversare pe care toata lumea incearca sa o “domesticeasca” in retorica traditionala obisnuita.
    2. Pentru ca este adresata femeilor. Pentru ca ce pot dori femeile, altceva, in afara unor masini de spalat? Formularea asta evaziva “familie” ascunde foarte prost asta, de asta si este oferta de 8 martie, inteleasa in spatiul romanesc ca festivism prostesc cu flori pentru femei(partea cu egalitatea de sanse nu stiu cum se face, dar scapa, in schimb "opt"-ul ala neaparat, dar neaparat se pare ca trebuia sa aiba flori) . Deci oferta de 8 martie, masina de spalat, dar, vezi Doamne, nu e pentru femei, ci pentru "familie". Daca avea alt slogan de tipul “Ca sa spele toata familia usor” poate mergea. Asa, ca sa speli “tu” mai usor…care tu? Un mister…feminin, de-a dreptul. "Sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi"...ca deh "cei dragi" nu pot veni ei la tine...pe langa masina de spalat...si punand umarul la munca, chiar.
    3. Pentru ca mi se pare de prost gust ca de “ziua” cuiva sa ii faci un cadou cu care sa presteze munca gratuita pentru tine mai bine, mai repede si mai eficient. Sa sarbatorim 8 martie in fiecare zi, impartind spalatul rufelor. Asa “Draga, ia o masina de spalat sa speli mai putin, dar pe mine nu ma baga” (realitate in cam 80% din casele romanesti) mie nu mi se pare nici dovada de afectiune, nici de respect.

    RăspundețiȘtergere