vineri, 10 februarie 2012

eMAG: Newsletter 10-12 februarie

Un prieten ne-a trimis newsletter-ul Emag, întru delectare şi observare a stereotipurilor de gen (Multumim: Cristian Vinatoru). Link-ul AICI


O scurtă trecere în revistă a imaginii (imaginilor, de fapt) va ajunge la următorul bilanţ: 
Storcătoare şi fierbătoare: „Mama şi copila”- mama fierbe si/sau stoarce fructe zâmbitoare. Copila se joacă.
Blendere şi roboţi de bucătărie: „El şi ea”- într-o incredibilă deraiere de la normă, el apare zâmbitor lângă ea, gătesc împreună. Să se consemneze pentru istorie.
Aspiratoare cu apă şi uscate: „Mama şi copila”- revenim la lucruri serioase. Copila nu se mai joacă. Pune şi ea mâna pe aspirator alături de mama. Amândouă zâmbesc larg, sunt cunoscute efectele binefăcătoare pe care le au aspiratoarele (cu apă şi uscate) asupra bunei dispoziţii.
Fiare de călcat: „Ea”- calcă. Zâmbitoare, cum altfel.

Cum văd eu aceste imagini? Atenţia mea a fost îndreptată spre copilele, fetele, din imagini.
În prima imagine, fata se joacă. Unde altundeva, decât în bucătărie? Se joacă cu două felii de portocale, portocale probabil destinate storcătoarelor folosite de mama. Cu ce altceva să se joace fetele, dacă nu cu mâncarea cu care urmează să lucreze toată viaţa? Pentru fete, totul este încă un joc. Deocamdată...
Scriu „deocamdată” pentru că imaginea a treia, cea cu aspiratorul, ne arată foarte clar unde duce toată joaca asta. Cu altă fată şi altă mamă. Bun, în a treia imagine fetele nu se mai joacă în bucătărie. Au făcut marele pas spre sufragerie. Pas care se plăteşte şi care aduce cu sine învăţatul muncilor casnice. Cu bucurie. Cu zâmbete largi. Pentru că toată lumea ştie, nu-i aşa, că nimic nu este mai interesant şi distractiv pentru o fată decât datul cu aspiratorul. Activitate desfăşurată alături de mama, moştenire pe linie maternă, deh. Mama e şi ea încântată: probabil copila şi-a asumat rolul fără contestări supărătoare. Sau în ciuda lor. Ce contează, fetiţa a pus mâna zâmbitoare pe aspirator până la urmă. La asta visează orice mamă.

Copila lipseşte din a treia imagine: acolo „el” şi „ea” folosesc robotul de bucătărie împreună. Aleluia, domnul nu pare supărat şi poate tăia legume şi apăsa pe buton alături de ea. Să fim recunoscătoare, adânc recunoscătoare, doamnelor! Eu zic să îl încurajăm. Poate data viitoare reuşeşte şi singur iar pe ea vom putea să o admirăm citind o carte pe o canapea. Măcar au lăsat fetiţa în pace. Oare? Eu sunt convinsă că fetiţa, ca orice fetiţă bună şi cuminte, exersează cu un set de jucărie complet (aragaz, farfurii, ceşti, roboţi de bucătărie) pregătirea meselor viitoare.
Copila lipseşte şi din ultima imagine, probabil pentru că fiarele de călcat nu sunt tocmai sigure pentru copii. Femeia din imagine este foarte fericită. De ce? Oare călcatul este o activitate mult visată de toate femeile? Eu cred altceva, din perspectiva acestei reclame. Cred că „Ea” este fericită pentru că are o fetiţă iar fetiţa va creşte şi va putea să îşi asume partea sa în călcatul rufelor. Pe el nu îl mai deranjăm. Deja munceşte şi el alături de ea când e vorba de blendere şi roboţi de bucătărie. De ce să forţăm nota?

Alice I.



4 comentarii:

  1. Pe cat consider ca femeia trebuie respectata si misoginismul sau orice discrimare fata de femei nu-si au locul, simt o usoara paranoie in articolul de fata... Daca ar fi sa aplicam teoriile lui pretutindeni, ar trebui sa ne simtim ofensati si de reclame in care baietii se joaca cu masini si sa crestem toti asexuati (ca mai nou asta e moda)??? Sunt stereotipuri, bune, rele, mintea umana are nevoie de ele pentru a putea intelege lumea in care traim. La fel cum ai nevoie sa-ti tii hainele in ordine in dulap, pentru ca altfel nu le vei mai gasi niciodata, la fel avem nevoie sa ne "compartimentam" notiunile si conceptele cu care operam; sa le organizam in stereotipuri pentru a le putea "apela" cand avem nevoie de ele. Asta nu inseamna ca toate femeile trebuie sa stea la cratita! Ce-ar fi daca am renunta putin la mania persecutiei constante, tot mai prezenta in vietile noastre si ne-am bucura de feminitatea noastra!? Ar fi atat de gresit???

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga anonim, iti multumesc ca acuzi misoginismul si discriminarea dar te asigur ca si sexismul este la fel de daunator. Iar faptul ca publicitatea prezinta mereu femeia in rol de bucatareasa/mama/menajera/obiect sexual etc se numeste sexism. Daca vrei sa afli mai multe despre consecintele portretizarii stereotipurilor in publicitate, iti recomand sa urmaresti acest documentar: http://www.youtube.com/watch?v=1ujySz-_NFQ

    RăspundețiȘtergere
  3. A mai fost o situatie cu un pliant asemanator de la Flanco si au fost sanctionati pentru discriminare de gen.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lasa ca e bine cum prezinta emag infomatia: este necesar ca ele sa stie de mici unde le este locul - LA CRATITA!

    RăspundețiȘtergere