vineri, 24 februarie 2012

Eugenia- reclama interzisă

Cum educi nişte copii? Păi, începi de la o vârstă fragedă dacă vrei să te asiguri că vor vedea realitatea aşa cum o percepi tu. 

Dacă ai o fetiţă şi vrei să ajungă o gospodină desăvârşită, îi iei de mică o bucătărie în miniatură. Speli tu vasele, spală şi ea nişte vase. Găteşti tu, găteşte şi ea. Şi pentru ea este şi mult mai distractiv, nu e o povară, este o joacă, nici măcar nu îşi dă seama ce abilităţi i se cultivă.
Dacă vrei, dimpotrivă, să fie femeia perfectă pentru un bărbat "cu resurse" şi să o scuteşti de “chinurile” prin care tu însăţi ai trecut (viaţa de menajeră), o educi altfel. Îi iei o păpuşă Barbie, o trusă de machiat şi instrumente pentru crearea unor vestimentaţii pentru cea care va deveni. Îi cultivi statul la televizor cu orele şi îi arăţi ce înseamnă să fie perfectă dându-i ca exemplu vedete impecabile pe sticlă sau în reviste, animatoarele angajate pe post de obiecte sexuale, de decor, de maşini zâmbitoare. Să nu care cumva să îi spui că există photoshop şi că e omenesc să nu fie perfectă. Să nu îi spui că trebuie să se desăvârşească spiritual, ci că trebuie să stea la sală cât mai multe ore pentru a-şi sculpta trupul. De, mintea mai poate aştepta. Trebuie să înveţe că femeile care au succes încep  să  se machieze de mici, să flirteze cu puştanii din şcoala lor, să poarte minijupă şi să îşi poarte cravata precum o dansatoare la bară, să îi cucerească muşcăndu-le sexos din eugenie. Căci niciun bărbat nu îşi doreşte altceva, nu ? Am spus bărbat ? Bărbat, băiat, se pare că e totuna.
Poţi să i le cultivi pe amândouă, şi gătitul şi cosmetizatul. Nu se ştie cînd e nevoie de ele. Acestea sunt alegerile patriarhale de educaţie a fetelor.

Ştiţi că şi băieţii ar trebui să înveţe de mici cum să cucerească. Dacă vreţi ca băiatul să devină un donjuan perfect, i-l daţi tatălui să îi explice tehnica cuceririi fetelor, femeilor : o eugenie, un parfum apoi... Este uşor cu femeile, ele nu vor altceva, reţeta este sigură. 

Este normal să circule această reclamă ? Care este diferenţa între aceasta şi una în care protagoniştii au peste 18 ani ? Niciuna. Acelaşi mers de felină ca în toate reclamele cu femei sexy, acelaşi machiaj impecabi şi îndrăzneţ, aceeaşi invidie din partea celorlalte femei, aceeaşi înfumurare din certitudinea propriei frumuşeţi, aceeaşi admiraţie din partea bărbaţilor mai puţin arătoşi decât alesul (grăsani sau ochelarişti), aceeaşi stupefacţie a acestuia în faţa păpuşii care îl lasă cu ochii holbaţi de mirare sau plăcere, acelaşi succes cu ajutorul unui simplu produs…
Ce încurajează şi ce descurajează această reclamă ? În primul rând, încurajează dezvoltarea tehnicilor de seducţie la copii şi nu orice fel de tehnici, ci unele superficiale şi patriarhale. Ce descurajează ? Descurajează naturaleţea şi inteligenţa. Descurajează poate nişte copii care nu sunt aidoma modelelor prezentate, nu sunt vedetele şcolii. Li se spune de mici cum trebuie să arate ca să aibă şanse. Aşa devin mulţi dintre ei anorexici, aşa îşi pierd mulţi dintre ei încrederea în sine, încredere care nu trebuie să aibă legătură cu astfel de stereotipii.
Această reclamă a fost interzisă de CNA după multe reclamaţii făcute de părinţi care nu vor să îşi imagineze copiii imitând cei doi protagonişti pe coridoarele şcolilor de la vârsta de 10 ani.

“Originală, pentru emoţii originale.” Oare ce vrea să însemne asta ? Să nu îţi vină să zici că domnii producători copiază ideea centrală a reclamei la un alt produs românesc reabilitat ? Senzaţii tari”, “emoţii originale”, “autentic”, “originală”, mi-e cam totuna. Ce e original în toată această afacere ? Nimic.

Simona N.


7 comentarii:

  1. Doamna care a scris articolul, clar, nu are copii. Si nici cea mai mica ideea de psihologie infantila. Parintii le cumpara fetitelor bucatarii in miniatura pentru ca ASTA VOR fetitele. Copiii vor sa faca exact ceea ce vad la parintii lor. Fetitele vor sa spele vase, sa dea cu mopul, sa taie zarzavaturi, sa mature, sa dea cu aspiratorul. Daca intrati intr-un magazin de jucarii, veti gasi toate aceste produse, in miniatura. Inclusiv mop, faras, matura, aspirator (care chiar aspira). Am prietene femei de cariera, sofisticate, feministe, care le cumpara fetitelor lor astfel de jucarii, pentru ca fetitele le cer.
    eu insami imi amintesc cum voiam sa fac curat, sa gatesc, sa spal rufe, atunci cand eram mica. Mama si bunica imi dadeau partea mea de lucru in gospadarie PENTRU CA EU CEREAM ASTA. Si va asigur ca nu sunt deloc gospodina desavarsita acum, la maturitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta vor fetitele? De unde stii tu? De unde stiti voi? De spalare pe creier si conditionare sociala ai auzit? Vorbesti de psihologie infantila? Stai jos, NU AI TU HABAR de asta, nu persoana care a scris articolul. Toti pseudologii isi dau cu parerea, e tragic!

      Ștergere
    2. Ce este trist este ca exista persoane care nu isi dau seama niciodata ca alegerile nu le-au apartinut intotdeauna. De accea mi se pare bun acest blog. Ne invata ce inseamna constructie sociala, care sunt valorile cu adevarat de cultivat, care sunt miturile care trebuie sa pice...Eu invat din ceea ce scriu oamenii aici. Invat ceea ce nu stiam, invat ceea ce nu trebuie repetat...Si le multumesc tuturor celor care posteaza comentarii. Ma ajuta cu adevarat sa gadesc!

      Ștergere
  2. Intr-adevar, nu am inca un copil, dar am cunoscut destule mame si pot sa va spun ca nu cred ca o mama ii cumpara unui copil de 2-3-4 ani o bucatarie in miniatura doar pentru ca asa isi doreste copilul. Daca e baietel, nu cred ca ii ia la 2-3-4 ani arme de jucarie doar pentru ca asa isi doreste copilul. In general, i se ia copilului tot ce isi doreste?

    Da, si eu ceream sa muncesc, chiar munceam destul de mult cand eram mica. Si nu numai atunci. Imi ajutam mama in bucatarie, imi ajutam bunicii in gospodarie. Stiu in acelasi timp cat de mult ma incurajau si laudau, eram data drept exemplu, iar pentru mine era foarte important. Acum ma bucur ca nu m-au definit total acele abilitati.

    Nu o sa ii iau fetitei mele bucatarie sau gospodarie in miniatura oricat ar exista ele in magazine. Sunt sigura ca exista multe alte jucarii mult mai interesante!

    RăspundețiȘtergere
  3. Înseamna ca veți încerca sa ma educați viitoare fetita în stilul Barbie?
    Va doresc sa nu aveți un băiețel pe care sa îl botezați Kent!

    RăspundețiȘtergere
  4. Inseamna, si se intelegea si din analiza, ca nu vreau nici fetita menajera si nici Barbie.

    Inseamna ca nu vreau, si se intelegea din analiza, un baietel care sa aprecieze la sexul opus corpul si sa nu vada nimic in afara de valorile superficiale pe care aceste reclame le cultiva.

    Era destul de clar, imi pare rau ca nu ati vazut!

    RăspundețiȘtergere