miercuri, 28 martie 2012

Arctic-Pentru tine

Reclama la Arctic îşi face mai rar apariţia printre reclamele pe care le vedem în ultima vreme la televizor. Nici nu ne-am dori să îşi facă simţită prezenţa mai des pentru că ea nu este decât încă o reclamă care continuă să ne sugereze că rolul femeii este la cratiţă.

Întreaga poveste porneşte de la masa în familie. Mama, tata şi cei doi copii se pregătesc sa mănânce împreună. Tatal ia o lămâie din frigider, în timp ce mama încă mai găteşte ceva în tigaie. În scena următoare, tot mama mai pune şi  hainele la spălat, după principiul multitasking.

În fapt, Arctict şi-a dorit să se lege de acele obiecte electronice pe care le folosim cel mai des în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre ele este, însă, asociat în funcţie de gen: bărbatul cu frigiderul, femeia cu aragazul şi maşina de spălat. 

Totul se bazează pe o gândire patriarhală pe care ne-ar plăcea să nu o mai regăsim atât de des în reclame. Noua tehnologie a electronicelor, din păcate, nu aduce după sine şi o nouă atitudine faţă de rolul femeii.

Ne-ar plăcea în locul stereotipul femeii gospodine care singură trebuie să facă toate sarcinile casei, să vedem mai des promovată în reclame ideea de parteneriat, de împărţirea a sarcinilor. Zău că nu ne-am supăra!

Oana V.

2 comentarii:

  1. Reclama noua la BERGENBIER - ORGANIZATIA BARBATILOR:

    http://www.youtube.com/watch?v=B33WET30eiA

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa mai spun ca expertul in solutii financiare profitabile este un barbat? Doar nu ar fi fost o femeie, nu? :(

    RăspundețiȘtergere