duminică, 25 martie 2012

Cif si Domestos

Oana ne spunea în analiza reclamei la un produs din aceeași gamă că Cif ne face “stăpânele supreme ale curățenieiˮ. Da, așa este, dar mai mult decât atât, ne păstrează într-o îndelungată tradiție ce se transmite din bunică în nepoată.

Această îndeletnicire care se numește “curățeniaˮ se face în mare veselie. Când cureți casa, ne învață campania la Cif și Domestos, e ca și cum ai merge la un curs de muzică și dans. Te imbraci lejer, ca de stradă, îți pregătești instrumentele (aspiratorul, mopul, cârpa și minunatul produs) și te lași dusă de val căci începe distracția, adică actul creator menajer.

Mama alunecă pe parchet à la Elvis, se lasă pe spate à la Shakira (mă rog, încearcă) și cântă nu concentrându-se la curățat, ci uitându-se la camera de filmat. Ce altceva poți face atunci cînd ești filmată??? Bunica, mai neatentă la cameră, dar destul de vioaie, continuă exercițiul artistic făcând piruete cu mopul și fredonând. Acum intră în scenă micuța vedetă, nepoata, care curăță faianța cântând la microfon (pardon, la Domestos) și privindu-ne cu la fel de multă veselie și mulțumire ca celelalte două membre ale familiei. De fapt, în afară de nepoată pe care o vedem într-adevăr făcând mișcări circulare pentru a curăța faianța, niciuna dintre cele două doamne nu depune niciun efort. Aspiratorul e pornit, dar nu vedem nicio mișcare de aspirare. Cât despre mop, el se învârte în aer. Să nu mai spunem că apartamentul este lună înainte ca cele trei să se apuce de prea ușoara activitate.

Versurile? Atât de absorbită am fost de acest dans “modernˮ că am uitat de versuri. Și atât de “moderneˮ versurile că era să trec peste ele. Acestea sunt totuși esențiale și explică tot spectacolul. E normal ca actul curățeniei să fie atât de plăcut când acesta se împlinește cu ajutorul electrocasnicelor și produselor de cărățat, fără ajutorul reprezentantelor sexului feminin: “Doar pornim aspiratorul, / Aspirăm tot dormitorul. / Ne mișcăm puțin cu mopul, / Repede ne-atingem scopul. / Când faianța iese lună, / Premiile se tot adună. / Prind și premii pe alese, / Curățenia bine-ți iese.ˮ Acum înțeleg. Veselia nu vine numai din calitatea produselor care te scutesc de muncă, dar și din premiile pe care le poți câștiga. Le poți sau le câștigi din start? Nu prea înțeleg. “Când faianța iese lună, / Premiile se tot adună.ˮ Aha! E cumva logic. Sau nu...

Poza de grup de la sfârșit este relevantă în cazul în care nu văzusem de la început cât de fericită este familia întru curățenie și cum se transmite meșteșugul. Ce poți să îți dorești mai mult decât să vezi trei generații mulțumite de statutul lor de menajere? Multe și aici vă las pe voi să completați: generații mulțumite de realizările...

Știți ce mi se pare cel mai trist dincolo de scenariul ofensator? Faptul că în echipa de realizatori avem și câteva femei. Spotul a fost realizat de Andreea Păduraru, iar în echipa McCann Erickson ce a lucrat la realizarea reclamei avem trei femei – Irina Mihăilescu (Senior Account Manager), Gabriela Alexandrescu (Group Account Director) și Luciana Duma (Strategic Planner) – și cinci bărbați. Doamnelor, sunteți sigure că știți despre ce sport este vorba? Nu prea pare. Ați putea întreba în jur cum e cu curățenia dacă nu ați apucat să vă dați seama…

Și o întrebare: de ce se numește campania “Și harnici și darniciˮ când în reclamă nu vedem decât harnice? Întrebam și eu…

Simona N.

9 comentarii:

  1. Reclama controversata la vodca "BELVEDERE":

    http://www.huffingtonpost.com/2012/03/25/belvedere-vodka-rape-ad_n_1377975.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca in echipa de realizatori se aflau si femei este total irelevant. BANUL CONTEAZA.

    RăspundețiȘtergere
  3. E pur si simplu ignoranta, altfel nu ar fi atat de misogini intr-o reclama directionata (din punctul lor de vedere) doar femeilor.
    Tot e mai buna decat "Clarinol. Reţeta mea pentru fericire."

    RăspundețiȘtergere
  4. ”Am plecat de la ideea ca, atunci cand ai produsele potrivite, curatenia devine un pretext, nu o corvoada. Un pretext pentru workout, de exemplu”

    http://www.iqads.ro/a_22536/aerobicuratenia_conceptul_campaniei_ritm_si_premii_pe_alese_creata_de_mccann_erickson_pentru_cif_si_domestos.html

    acum, pe bune, ”workout”-ul prespune un pic de efort, ca si curatenia :D nu pare credibila nici macar ideea campaniei, cel putin din partea cuiva care chiar face curatenie si ca un fel de gimnastica.

    sau aici: ”"Inca de la crearea ei, in anul 2003 – pe cand se numea 'Circuitul Curateniei' – platforma noastra promotionala a plecat de la un insight local foarte puternic: dorinta femeilor de se mandri cu o casa curata in ajun de sarbatoare.”

    ”trimisul la cratita”, alaturi de o terminologie bizara. un insight local foarte puternic - lool. imi este putin mila de acele persoane.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant este faptul ca olandezii fac asa ceva in RO-mania, in schimb la ei in tara fomeile stau in geam si asteapta un barbat sa vina sa ii dea o palma la fund...
    As dori sa va intreb...toate cele care lucrati aici, la aceasta...fundatie sau ce este...chiat toate luati pumni la botic?
    Intreb pentru ca vad atata elan, incat am senzatia ca ati crescut in pumni. Sa fim seriosi... uneori cafteala este si meritata.
    Cat despre dumele astea in care pozati in roluri de victime...ce sa spun... Eu spun sa vi se dea o lege sa va protejeze ca pe florile de colt sau ca pe homosexuali eventual.
    Bine, pa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Anonim, banuiesc ca sunteti un barbat, pentru ca daca ati fi femeie, v-ati fi dat seama pana acum cat de obositor este sa vezi aceleasi stereotipuri reluate la nesfarsit, in special ipostazele de casnice, precum cea din reclama de mai sus.
    Chiar credeti ca este nevoie ca cineva sa fie "crescut in pumni" pentru a nu fi de acord cu violenta asupra femeilor?
    Cu toata seriozitatea va intreb, credeti ca mama/sora/matusa/bunica/prietena/sotia/fiica dvs merita sa fie "caftite"? Daca da, s-ar putea sa aveti o problema penala, caci, din fericire, chiar s-a dat o lege care sa protejeze femeile. Pentru ca, spre uimirea dvs, agresiunile nu sunt cool sau fun. Deloc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonimule e atâta lipsă de logică în tot ce spui încât cred că scrii numai să jignești, fără sa gandești mai mult de o secundă. Ce fac olandezii în România, ce înseamnă "așa ceva"? Eu n-am fost până acum în Olanda, dar nu am auzit ca femeile să stea în geam așteptând o palmă la fund din partea bărbaților. Despre ce fel de femei vorbești? Vorbești despre partea de populație care practică prostituția? Ce pui tu în contrast? Peisajul din reclamă și femeile care practică prostituția ? Ce legătură are una cu alta? Ce are a face analiza acestei reclame și ce mai scriem noi pe blog cu ce spui tu? Nu înțeleg de unde vine întrebarea afirmație potrivit căreia am lua toate "pumni în botic" și cealaltă afirmație conform căreia persoanele care au "atâta elan" o fac din faptul că au "crescut în pumni". Nu trebuie să fii victimă a violenței în familie ca să îți dorești să nu mai existe publicitate ofensatoare în România. De fapt, eu cred ca tu scrii aici ca să afirmi că "uneori cafteala este și meritată" și atât și n-ai fost în stare să faci o introducere în subiect care să te ducă la asta. Nu, "cafteala" nu e meritată, "cafteala" trebuie pedepsită întotdeauna, aceia care "caftesc" trebuie pedepsiți pentru că se poartă ca niște animale sălbatice și că nu au niciun drept asupra altei persoane. Îți cauți motive pentru ceea ce gândești și, când citești astfel de analize, te gândești că dacă cea de lângă tine ar fi ca noi, i-ai da "pumni în botic". Eu sper că nu există nimeni lângă tine și că, dacă există, dispare cât mai repede din peisaj pentru că e inuman să stai lângă un anonim care gândește așa. Doamne ferește de ce ar putea să facă. Nu știu nici de unde ți-a venit ideea cum că am poza în roluri de victime. Pozezi când îți place să fii victimă, ori eu cred că niciunei victime nu îi place stadiul în care ajunge așa că am impresia că greșești și aici. Și de ce nu s-ar da o lege care să ne protejeze ca pe niște flori de colț? Așa ar trebui protejată orice ființă umană, femeie sau bărbat. Partea cu homosexualii iar este fără pic de logică. Ai impresia că sunt atât de protejați? Tare mi-aș dori să fie așa, dar mă tem că nu e. Misoginule și homofobule, data viitoare cînd ne mai scrii, încearcă să fii mai coerent și mai puțin discriminator ca să avem cu cine discuta.

    RăspundețiȘtergere