miercuri, 27 iunie 2012

Oreo- biscuiţi

Drage cititoare, dragi cititori!

S-a oprit lumea în loc, meteoriţii au început să cadă, până la sfârşitul anului ne vom confrunta cu eclipse de soare devastatoare. Lumea se termină. Alături de foc, pucioasă şi dispariţia luminii, un al patrulea semn s-a arătat. Un fenomen de o raritate deosebită pe plaiurile româneşti, un cutremur a răscolit publicitatea românească: a apărut o reclamă în care un tată (!!!) interacţionează cu propriul copil! Mai mult, reclama se bucură de succes! Şi, ştim că nu o să vă vină să credeţi (şi noi a trebuit să vizionăm clipul de mai multe ori ca sa ne credem ochilor), dar mama copilului NU apare în reclamă. Repetăm, NU apare nici o mamă în reclamă!

Salut această apariţie în peisajul publicitar românesc. Dincolo de sarcasmul meu obişnuit, cred că asemenea „devieri de la normă” trebuie încurajate.  M-am bucurat să văd succesul de care s-a bucurat reclama. Aştept şi altele la fel. Alte reclame care să oglindească viaţa noastră aşa este ea deseori: cu mici momente de care ne bucurăm, cu jocuri copilăreşti, cu interacţiuni vesele între părinţi (ambii părinţi) şi copii. Aştept alte reclame care să ne permită să uităm pentru 30 de secunde de rolurile de gen tradiţionale care ne apasă şi ne constrâng. După cum aţi observat până acum, pământul nu s-a cutremurat iar lumea nu s-a sfârşit. Să continuăm în asemenea direcţii, sugerez eu.

Astfel în reclama Oreo un tată vine acasă şi petrece câteva clipe zâmbitoare cu propriul copil. 30 de secunde de firesc. Ehh, aer proaspăt. Profitaţi şi inspiraţi adânc.

Alice I.


5 comentarii:

  1. oh, dar ati fi putut sa va legati de faptul ca nu apare nicio mama. discriminare!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim- nu cred ca ai inteles abordarea articolului, nici abordarea blogului. Ironiile le poti pastra pentru misogini, pare o cauza mai ...logica si justa.

    Discriminarea, egalitatea de sanse, stereotipurile etc sunt termeni pe care ii folosim in cunostinta de cauza, nu ii aruncam asa, pe internet, in comentarii anonime.

    In fapt, e simplu, vezi aici care sunt reclamele care ne ofenseaza : "Primele două categorii sunt rezervate reclamelor care ne ofensează: reclamelor misogine, reclamelor sexiste, reclamelor care în mod "creativ” reproduc papagaliceşte stereotipurile de gen. Acestea sunt reclame în care femeile sunt jignite. Acestea sunt reclame în care femeile nu fac şi/sau nu pot face altceva decât să gătească, să facă curat, să dezvolte obsesii legate de detergenţi, să aibă grijă de copii (de cele mai multe ori singure). În care sunt fie obiecte decorative atractive după standarde nesănătoase, fie fiinţe prea pierdute pentru a îndeplini bine sarcini singure sau fără îndrumare din partea unui bărbat." http://nupublicitatiiofensatoare.blogspot.ro/search/label/Despre%20Blog

    Daca nu te-ai lamurit inca iti stam la dispozitie cu multiple materiale privind stereotipurile de gen, discriminarea, egalitatea de sanse etc

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2168275/Domestic-Violence-Make-artist-Lauren-Luke-covers-bruises-chilling-video-bid-raise-awareness.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu toate ca nu apreciez ROMTELECOM DELOC .. trebuie sa recunosc meritele campaniei lor .. de fapt ale celor care au produs aceste clipuri! SUNT GENIALE!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e singura reclama in care tatal interactioneaza cu copilul. Reclama la dr oetker n-o mai stiti? (aia cu tatal care face o prajitura(oau!) cu fiica-sa)

    RăspundețiȘtergere